2024. május 4. - Mónika, Flórián

Földstopot követel Turi-Kovács

Függesszék fel az állami tulajdonban lévő termőföldek értékesítését - ezt kéri a Fidesz kisgazda parlamenti csoportja abban a felhívásban, amelyet kedden adtak át a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) sajtófőnökének.
2008. május 27. kedd 14:09 - Hírextra
A petíció átadásakor Turi-Kovács Béla, a kisgazda munkacsoport vezetője elmondta: az elmúlt időszakban az állami termőföldek értékesítése során számos visszaélés történt, ezért arra kéri Gráf Józsefet, a földművelésügyi tárca vezetőjét, hogy 2006. június 1-ig visszamenőleg vizsgálja ki valamennyi állami termőterület eladásának körülményeit. Hozzátette: addig, amíg ez a vizsgálat nem zárul le, állítsák le az állami termőföldek értékesítését.

Turi-Kovács Béla azt is kérte: helyezzék vissza a nemzeti vagyonkezelőtől az FVM hatáskörébe a termőföldeladások kérdését.

A munkacsoport-vezető emlékeztetett: a tárca korábbi államtitkárával, Benedek Fülöppel szemben éppen amiatt indított nyomozást az ügyészség, mert felmerült a gyanúja annak, hogy - visszaélve közhivatalnoki pozíciójával - közreműködött abban, hogy valaki állami földhöz juthasson.

A kisgazda parlamenti munkacsoport mindezeken felül azt kéri: amennyiben egy föld közös tulajdonban van, és ez a közös tulajdonlás megszűnik, akkor a föld csak olyan tulajdonostárshoz kerülhessen, aki élethivatásszerűen mezőgazdasági termelőtevékenységet folytat.

Azt is szeretnénk elérni, hogy az Európai Unió mezőgazdasági támogatási rendszerét, az úgynevezett SPS-rendszert ne 2009. január 1-től, hanem csak az unió szabta határidő legvégén, 2013-ban vezessék be - tette hozzá Turi-Kovács Béla.

A petíciót Gráf József helyett a minisztérium sajtófőnöke, Dékány András vette át.

A sajtófőnök az MTI kérdésére elmondta: az FVM is azon az állásponton van, hogy a földeladásoknak tisztáknak kell lenniük, ezért nincs elvi különbség a kisgazda országgyűlési munkacsoport és a tárca között.

Dékány András ugyanakkor hozzátette: egy gyanúsítás miatt több mint kockázatos lenne leállítani a földértékesítési programot. Hangsúlyozta: a nemzeti vagyonkezelőnek van egy ellenőrző bizottsága, amelyben helyet foglalnak a mezőgazdasági szakmai szervezetek is; ez a bizottság minden egyes állami földeladást megtárgyal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását