2024. április 29. - Péter

Lewis Hamilton győzött

Lewis Hamilton, a McLaren-Mercedes brit pilótája nyerte a Forma-1-es világbajnokság idei hatodik futamát, a Monacói Nagydíjat. A lengyel Robert Kubica (BMW-Sauber) lett a második, a brazil Felipe Massa (Ferrari) pedig a harmadik.
2008. május 25. vasárnap 18:28 - Hírextra
A lengyel Robert Kubica (BMW-Sauber) lett a második, a brazil Felipe Massa (Ferrari) pedig a harmadik.

A harmadik helyről indult Hamilton - aki a 78 körösre tervezett versenyt az előírt két óra lejárta miatt 76 kör alatt nyerte meg - idei második, pályafutását tekintve pedig hatodik futamgyőzelmét ünnepelhette.

A címvédő finn Kimi Ra:ikkönen (Ferrari) csak kilencedik lett, így Hamilton az összetett pontversenyben is átvette a vezetést 38 ponttal. Ra:ikkönennek 35, Massának pedig 34 pontja van.

Szemerkélő esőben, félig száraz, félig nedves aszfalton vágott neki a mezőny a száguldásnak.
A negyedik Heikki Kovalainen autója nem indult el a felvezető körre, az újraindítás után a finn csak a boxutcából rajtolhatott. Csapattársa, Hamilton sikeresebben kezdett: elhúzott Raikkönen mellett, s az élről induló Massa mögé felzárkózva, "Ferrari-szendvicsben" folytathatta útját. A start után több kisebb koccanás is történt, néhányan már az elején boxlátogatásra kényszerültek, és négy autón is le kellett cserélni a légterelőt.

Az egyre jobban rákezdő esőben az éllovas trió elszakadt a többiektől, Massa elképesztő tempót diktálva repesztett az élen. Az ötödik körben Hamilton autója megcsúszott, nekivágódott a palánknak, s a jobb hátsó gumija defektet kapott. A brit még be tudott evickélni egy kerékcserére, így folytathatta a versenyt, de visszacsúszott az ötödik pozícióba. Két körrel később Fernando Alonso is hasonlóan járt, David Coulthard és Sébastien Bourdais pedig összeütközött, mindketten kiestek, amíg eltakarították a "romokat", beküldték a biztonsági autót. Ekkor Massa, Ra:ikkönen, Robert Kubica, Hamilton volt a sorrend.

Egy rajt előtti szabálytalanság miatt a címvédő időbüntetést kapott, át kellett hajtania a boxutcán és csak a negyedik helyre, Hamilton mögé tudott visszatérni. A 12. körben az élboly mögött többen is összekoccantak, így a vezető négyes még jobban ellépett a többiektől. A 15. körben Massa elfékezte magát, kicsúszott, s amíg visszatalált a pályára, Kubica elhúzott mellette és átvette a vezetést.

A 25. körben a lengyel kezdte meg a kerékcserék sorát és Massa, valamint Hamilton mögé a harmadik helyre jött vissza. Közben Ra:ikkönen is hibázott, be kellett mennie a boxba és emiatt visszacsúszott a hatodik helyre. Az élen Massa kivárt, csak a 32. körben állt ki és a taktika kifizetődött, ugyanis Kubica elé tért vissza. Féltvához közeledve Hamilton vezette a mezőnyt.
Az eső időközben elállt, s ez viszonylagos nyugalmat is hozott a küzdelembe, jó pár körön keresztül szinte eseménytelenül folyt a verseny.

Adrian Sutil közben meglepetésre egyre feljebb kapaszkodott, s a 48. körben már a Hamilton, Massa, Kubica trió mögött a negyedik helyen autózott. Az éllovas brit az 53. körben ment ki a boxba, s összegyűjtött előnyének köszönhetően kényelmesen térhetett vissza az első helyre. Mögötte ekkor Massa, Kubica, Ra:ikkönen, Sutil, Mark Webber volt a sorrend. A következő körökben a két ferraris is kiállt, így némileg átrendeződött az élmezőny, Kubica feljött a második, Sutil pedig ismét a negyedik helyre.

A 61. körben Nico Rosberg balesete miatt újra bejött a biztonsági autó, amely hat körön át vezette a karavánt. Amikor újra nekilódulhattak a pilóták, már csak 11 perc volt hátra a két órában maximalizált száguldásból, Hamiltonnak tehát ennyit kellett kibírnia az élen. Mögötte Ra:ikkönen nagy igyekezetében beleszaladt Sutilba, mindkettőjüknek ki kellett menniük a boxba, utóbbi a futam feladására kényszerült, előbbi pedig visszacsúszott a kilencedik pozícióba.
A hátralévő időben az élen már nem változott a sorrend: Hamilton, Kubica, Massa, Webber, Sebastian Vettel, Rubens Barrichello volt a befutási sorrend.

Végeredmény:
Monacói Nagydíj (76 kör, 253,840 km):
1. Lewis Hamilton (brit, McLaren-Mercedes) 2:00:42.742 ó (átlag: 126,171 km/ó)
2. Robert Kubica (lengyel, BMW-Sauber) 3.064 mp hátrány
3. Felipe Massa (brazil, Ferrari) 4.811 mp h.
4. Mark Webber (ausztrál, Red Bull) 19.295 mp h.
5. Sebastian Vettel (német, Toro Rosso) 24.657 mp h.
6. Rubens Barrichello (brazil, Honda) 28.408 mp h.
7. Kazuki Nakadzsima (japán, Williams) 30.180 mp h.
8. Heikki Kovalainen (finn, McLaren-Mercedes) 33.191 mp h.
9. Kimi Ra:ikkönen (finn, Ferrari) 33.792 mp h.
10. Fernando Alonso (spanyol, Renault) 1 kör h.
11. Jenson Button (brit, Honda) 1 kör h.
12. Timo Glock (német, Toyota) 1 kör h.
13. Jarno Trulli (olasz, Toyota) 1 kör h.
14. Nick Heidfeld (német, BMW-Sauber) 4 kör h.
Kiestek:
Sébastien Bourdais (francia, Toro Rosso) 8. kör
David Coulthard (brit, Red Bull) 8. kör
Giancarlo Fisichella (olasz, Force India) 37. kör
Nelson Piquet (brazil, Renault) 48. kör
Nico Rosberg (német, Williams) 60. kör
Adrian Sutil (német, Force India) 68. kör

Leggyorsabb kör: Ra:ikkönen 1:16.689 p

A vb-pontverseny állása 6 futam után (12 van még hátra):
1. Hamilton 38 pont
2. Ra:ikkönen 35
3. Massa 34
4. Kubica 32
5. Heidfeld 20
6. Kovalainen 15
7. Webber 15
8. Alonso 9
9. Trulli 9
10. Rosberg 8
11. Nakadzsima 7
12. Vettel 4
13. Button 3
14. Barrichello 3
15. Bourdais 2

csapatok:
1. Ferrari 69 pont
2. McLaren-Mercedes 53
3. BMW-Sauber 52
4. Williams 15
5. Red Bull 15
6. Toyota 9
7. Renault 9
8. Toro Rosso 6
9. Honda 6
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását