2024. április 30. - Katalin, Kitti

Őrült forinthajsza

Újabb rekordot döntött az olaj ára, lendületesen hanyatlik a dollár - írja a Népszabadság. Rohamosan erősödik a forint, tegnap már csaknem hároméves csúcsra kapaszkodott fel az euróval szemben, miközben hanyatlik a dollár, s nyomában újabb rekordokat dönt
2008. május 22. csütörtök 10:17 - Hírextra

Az erős forint ugyan némi védelmet nyújt a dráguló energia ellenében, de korlátozhatja az exportot. Valamikor 2005 augusztusában állt a forint ilyen erős pozícióban az euró ellenében: tegnap az európai közös pénzt 242,60 forinton is jegyezték. (A nap végére 243,50 forintra gyengült vissza a magyar fizetőeszköz.) Az amerikai valutáért mindössze 154 forintot kellett adni, s ilyen dollárkurzusra az utóbbi tíz évben egyáltalán nem akadt példa.

Ha így megy tovább vagy minden így marad, az kedvez az infláció elleni küzdelemnek. Február végén, március elején még 265 forintba került egy euró, s 184-be egy dollár. Az importált termékek árait kétségkívül csökkentheti vagy kordában tarthatja az izmos forint. Igaz, közben az olajár is lendületesen emelkedik. New Yorkban tegnap újra rekordot döntött, hordónként több mint 132 dollárba került, vagyis a múlt év eleje óta a dupláját kóstálja, s az árfolyam ezt a kilengést azért nem tudja ellensúlyozni.

A dollár is látványosan hanyatlott az euróhoz képest, miután a német Ifi intézet a vártnál jobb üzleti hangulatról számolt be friss felmérésében. Az eurót szerdán 1,5760 dolláron jegyezték, holott a hét elején az euró 1,55 dollárt ért. (Népszabadság)

Forrás: HavariaPress
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását