2024. április 20. - Tivadar

Nemzetközi ifjúsági balett és kortárs tánc verseny

Budapesten rendezik meg május 24. és 28. között a II. New Generation Nemzetközi Ifjúsági Balett és Kortárs Tánc Versenyt, amelyre 18 országból 150-en neveztek be.
2008. május 17. szombat 09:45 - Hírextra
Az elődöntőket a Magyar Táncművészeti Főiskolán tartják, a döntőt május 27-én, a díjátadó gálát pedig egy nappal később a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában rendezik - tájékoztatta az MTI-t Nagy Orsolya, a Nemzeti Táncszínház pr-menedzsere.

Ékes Georgina, a rendezvényt létrehozó Nemzetközi Ifjúsági Balett Egyesület elnöke az MTI-nek beszámolt arról, hogy a versenyt első alkalommal 2006-ban tartották meg Győrben azzal a céllal, hogy a tehetséges ifjú táncosoknak lehetőséget adjanak a bemutatkozásra és a továbbfejlődésre, valamint hogy nemzetközi szakmai fórumot teremtsenek.

Az idei megmérettetésre a közép- és felsőfokú akkreditált táncművészeti iskolák 1987 és 1996 között született növendékeit várták klasszikus balett és kortárs tánc kategóriában, de olyan tehetséges táncosok is jelentkezhettek, akik valamely más képzésben részesülnek. A jelöltek DVD-n küldtek magukról anyagot, a zsűri ennek alapján döntött a részvételi lehetőségről - közölte Ékes Georgina.

Elmondása szerint a versenyre előzetesen 150-en regisztráltak a világ 18 országából, többek között Csehországból, Litvániából, Franciaországból, Svédországból, Kanadából, Indonéziából, Chiléből, Ausztráliából, Japánból és az Amerikai Egyesült Államokból.

A zsűrit neves külföldi és magyar szakemberek alkotják, a legjobb táncosokat Frédéric Olivieri (La Scala Ballet School), Katia Zvelebil és Meelis Parki (Royal Ballet School), Keveházi Gábor (Magyar Nemzeti Balett), Kiss János (Győri Balett), Juronics Tamás (Szegedi Kortárs Balett), Földi Béla (Budapest Táncszínház) és Szakály György (Magyar Táncművészeti Főiskola) választja majd ki.

Ékes Georgina tájékoztatása szerint a megmérettetés első három helyezettje pénzjutalmat és egy értékes szobrot kap. A versenyzők ösztöndíjakat, kurzusokon való részvételi lehetőséget nyerhetnek több neves külföldi tánc- és előadóművészeti iskolába. Hozzátette: mivel a zsűritagok mind egy-egy társulat vagy iskola igazgatói, várhatóan ők is fognak szerződéseket vagy ösztöndíjakat felajánlani.

A rendezvénnyel hagyományt szeretnének teremteni a szervezők, így azt két év múlva is mindenképpen megtartják. Azt azonban még nem tudni, melyik magyar város lesz a helyszín - tette hozzá el Ékes Georgina.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását