2024. március 29. - Auguszta

Kárpátalja az egyik legélhetőbb régió

Nyugat-Ukrajna a viszonylagos ipari-gazdasági elmaradottsága ellenére élhetőség szempontjából jóval kedvezőbb helyzetben van, mint az ország gazdaságilag fejlett keleti része.
2008. május 17. szombat 20:15 - Hírextra
Ukrajnában az a paradox helyzet állt elő, hogy minél magasabb az adott régió gazdasági fejlettsége, annál alacsonyabb lakosságának az életminősége - vonta le a következtetést az ENSZ emberi fejlettségi indexének legutóbbi ukrajnai adataiból pénteken a kijevi Gyelo gazdasági napilap internetes kiadása.

Az újság által közreadott ukrajnai ENSZ-körkép szerint az iparosodott Donyeck és Luhanszk megyékben a legalacsonyabb az emberi fejlettségi index mutatója. Annak ellenére, hogy ez a vidék országosan a legmagasabb bérszínvonallal dicsekedhet, mégis itt a legnagyobb a halandóság. A szokatlan jelenséget a szakértők a térség túliparosodottságával és a környezet ebből adódó erős szennyezettségével magyarázzák. Súlyosbítják a helyzetet a balesetveszélyes munkakörülmények, az elterjedt alkoholizmus és a magas bűnözési ráta, ami összhatásként azt eredményezi, hogy az átlagélettartam ebben a régióban nem haladja meg a 60 évet. A délkeleti országrész minden negyedik lakosa magas vérnyomásban vagy szív-érrendszeri bántalmakban szenved.

Annak ellenére, hogy az ENSZ-vizsgálatok 2000 óta rendre ebben a régióban mutatják ki a legalacsonyabb az életminőséget, a szakértők szerint a hatóságok nem igyekeznek orvosolni a problémákat. A jelentés elkészítésében szerepet vállaló Ella Libanova, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Demográfiai és Szociális Kutatóintézetének vezetője azonban úgy véli, a délkeleti országrész helyzetének javítására irányuló szándék túlmutat a helyi államhatalmi szervek lehetőségein, mivel az ottani állapotokat országos politika határozza meg. Szerinte a térség azért szenved többet, mert környezetének az átlagosnál rosszabb az állapota.

Ugyanakkor, mintegy kontrasztként, a világszervezet szakértői Ukrajna legélhetőbb régiói között Kárpátalját, Hmelnickij és Poltava megyéket említik első helyen. Egyúttal leszámolnak azzal a tévhittel, amely szerint Nyugat-Ukrajnában az országos átlagnál jóval alacsonyabb lenne az életszínvonal. Az ottani megyékben a bérek kétszeresen haladják meg a létminimum összegét, ám - mint állítják - a lakosság bevételei lényegesen nagyobbak annak köszönhetően, hogy a térségből sokan külföldön vállalnak munkát, s a keresetük egy részét hazaküldik a hozzátartozóknak. Az életminőségre kiható pozitív tényezőkként említik a jelentés készítői azt is, hogy Nyugat-Ukrajnában az országos szintnél jóval alacsonyabb a tébécével és HIV-vírussal való fertőződés kockázata, s nem utolsósorban itt a legkisebb a halandóság.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását