2024. május 10. - Ármin, Pálma

Megbüntették a beavatókat

A fiatalkorú vádlottakat egy esztendőre próbára bocsátotta, a tizennyolcadik életévüket a tett elkövetésekor már betöltött diákokat pedig húsz nap közmunkára kötelezte a 2006-ban történt szegedi kollégiumi beavatás ügyében a másodfokon eljáró Csongrád Meg
2008. május 14. szerda 13:14 - Hírextra

A bíróság a tizennégy egykori harmad- és negyedéves középiskolás diákot 29 rendbeli társtettességben elkövetett személyi szabadság megsértése bűntettében, valamint további egy rendbeli társtettességben elkövetett személyi szabadság megsértése bűntettében mondta ki bűnösnek.

Németh Norbert bíró az ítélet indoklásában kifejtette a 2006. május 1-jéről 2-ra virradó éjszaka a szegedi középiskolai kollégiumban történtek túlmentek a diákcsíny határán, a vádlottak bűncselekményt követtek el.

A kollégiumban a tanév elején hagyomány volt az elsősök hivatalos avatása, melyen tanárok is részt vettek, májusban a nagyobb diákok azonban egy másik avatást is szerveztek. A két óránál is tovább tartó esemény az elsősök ébresztésével kezdődött, a mezítláb és pizsamában érkező kisebb diákok kezére és arcára rajzoltak a vádlottak. Az elsősöknek a tanulószobában és a vizesblokkban különböző feladatokat kellett megoldaniuk: egymást pofozták, fejükkel kopogtak az asztalon vagy a táblán, ürülékkel teli vécébe kellett állniuk, s fogkrémes kenyeret is etettek velük. A történteket a 29 sértett különbözőképpen élte meg volt, akit megviselt, megszégyenítőnek, megalázónak tartotta, de olyan is volt, aki viccesnek találta az avatást. A vádlottak egy része is úgy érezte eldurvultak az események, túllőttek a célon.

A bíróság a tett elkövetésekor még fiatalkorú vádlottakat egy esztendőre próbára bocsátotta és elrendelte pártfogói felügyeletüket, az öt tizennyolc évesnél idősebb vádlottra pedig húsz nap fizikai jellegű közmunkát szabott ki.

Mivel a bíróság az elsőfokú ítélethez képest további egy rendbeli társtettességben elkövetett személyi szabadság megsértése bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottakat, az ítélet csak a jelenlévő vádlottak esetében emelkedett jogerőre, két vádlott esetében a védő fellebbezést jelentett be, a tárgyalástól távol maradók pedig az ítélet kézhezvételét követően dönthetnek a jogorvoslatról.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását