2024. április 24. - György

Gyanús Microsoft-tender

Bíróság előtt támadta meg a huszonötmilliárd forintos Microsoft-tendert a Közbeszerzések Tanácsának egyik tagja - írja a Népszabadság. A szoftvertendert még januárban írta ki a Miniszterelnöki Hivatal Központi Szolgáltatási Főigazgatósága (MeH-KSZF) a köz
2008. május 10. szombat 13:30 - Hírextra
A korábbi években rendre a Microsoft (MS) szoftveróriás nyerte a hasonló tendereket, így az állami intézmények túlnyomó többsége az MS-től bérel szoftvereket (Windowst, Office-t stb.). Éppen erre hivatkozva írták az újabb közbeszerzés ajánlati felhívásába, hogy a pályázatot "Microsoft vagy azzal egyenértékű licenszkonstrukciókra" írják ki. A közelmúltban volt az eredményhirdetés - ismét a Microsoft nyert, tehát továbbra is a Windows futhat az állami gépeken. Az úgynevezett nyílt forráskódú, vagyis szabadon terjeszthető és fejleszthető programok gyártói, illetve terjesztői pereket helyeztek kilátásba, és panasszal fordultak a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz. A MeH főigazgatósága jogszerűnek tartotta a kiírást, s azzal érvelt, a "nyíltak" is indulhattak volna a tenderen (végül nem pályáztak, kizárólag csak MS-szállítók).

Az ajánlati felhívás ellen végül Morvayné Vígh Katalin kezdeményezett jogorvoslati eljárást - ő a Gazdasági Versenyhivatal képviselője a Közbeszerzések Tanácsában. A tanács Közbeszerzési Döntőbizottsága szerint nem sérült az esélyegyenlőség, az egyenlő bánásmód elve, ezért "a jogsértés hiányát" állapították meg, mondván: a Microsoft nevesítése önmagában nem jelent megkülönböztetést, hiszen ez csak egy lehetőség, a kiírást nem kizárólag a Microsoftra, hanem az MS-re vagy azzal egyenértékű licenszkonstrukciókra írták ki. Ezt a döntést Morvayné nem fogadta el, és bírósághoz fordult.
Forrás: havaria
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását