2024. április 25. - Márk

Szexi orchideák

A nőstény darazsakat utánzó orchideák nemcsak a hímek idejét vesztegetik, azok értékes spermája is kárbavész a gyönyörű virágokon - állapították meg ausztrál botanikusok
2008. május 8. csütörtök 15:37 - Hírextra

A virágok viszont kettős nyereséget is elkönyvelhetnek, mert egyrészt a párosodni próbáló, mocorgó rovarok beporozzák őket, másrészt talán indirekt úton több - növényi szempontból hasznos - hímdarázs megszületését segítik elő.

"A beporzók átverésére irányuló szándék már régen bebizonyosodott, de most látjuk csak, hogy a darazsak igen kemény árat is fizetnek a virágszaporítás oltárán. Az ausztrál Cryptostylis-fajhoz tartozó orchideák kelyhében a darazsak gyakran ejakulálnak is, ezzel rengeteg értékes szaporítóanyagot vesztenek" - állapította meg Anne Gaskett, a sydneyi Macquarie Egyetem kutatója, aki csoportjának eredményeit a The American Naturalist című folyóiratban publikálta.

A rovarok viszont sok esetben jobban kedvelik a virágokat, mint a saját nőstényeiket (például idő előtt befejezik velük a párosodást, csak hogy egy virágot felkereshessenek), s ez nem csak egyszerű kényelmetlenséget okoz számukra, mivel a szaporítóanyag termelése jelentékeny energiát követel meg az állatoktól, ami miatt aztán csökken a testméretük és az élettartamuk - írták a tanulmányban.
Viszont ez kettős előnnyel jár a csaló orchideának: a darazsak beporozzák és ezzel megtermékenyítik, de a darázs úgynevezett haplodiploid faj: azaz nőstényei képesek aszexuális úton is utódokat létrehozni.

A darazsak párzásából nőstény utód születik, míg a nőstények aszexuális úton képesek hímet létrehozni. Azok a nőstények, amelyek az orchideák trükkje miatt nem jutnak hím társhoz, nagyobb számban "termelnek" belőlük - ami persze ismét csak a virágoknak jó, hiszen az új hímek szíve is hamar az orchideáké lesz.

E hihetetlenül hatékony porzási stratégia mindössze egyetlen revansot tartogat a darazsak számára: a hímek tanulékonyak, és lassacskán rájönnek a virágok csalására.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását