2024. április 24. - György

Európa üdvözli a francia kezdeményezést

A Regionális Partnerség országai üdvözlik azt a francia kezdeményezért, hogy a szerb állampolgárok díjmentesen kaphassanak vízumot az Európai Unió országaiba - közölte a Külügyminisztérium szóvivői irodája az MTI-vel kedden.
2008. május 6. kedd 15:57 - Hírextra
A partnerség országai támogatják azt az elképzelést, hogy a nyugat-balkáni országok állampolgárai díjmentes vízumáért a schengeni kereteket maximálisan ki kell használni - olvasható a szóvivői iroda közleményében.

Az osztrák kezdeményezésre létrejött Regionális Partnerség szerveződés tagja Magyarország mellett Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Ausztria és Szlovénia.

A kommüniké szerint a Regionális Partnerség országai a vízumliberalizációs tervek végrehajtásában látják a nyugat-balkáni országok polgárainak uniós tagállamokba utazását megkönnyítő hosszú távú megoldásnak, hangsúlyozva, hogy "az Európai Uniónak alapvető érdeke, hogy a régió országai mielőbb képesek legyenek felzárkózni a szabadság, biztonság és jog térségéhez".

"Támogatjuk azt a javaslatot, hogy a vízumkönnyítési megállapodásokban rejlő minden lehetőséget használjunk ki a kérelmezők minél szélesebb körének díjfizetés alóli mentesítése érdekében" - írják, kívánatosnak nevezve, hogy ez terjedjen ki a térség valamennyi országára, és az eljárást a schengeni térség minden országa alkalmazza majd.

Bozidar Djelic szerb miniszterelnök-helyettes vasárnap közölte, hogy a szerb állampolgárok remélhetően már a nyár elejétől ingyen kaphatják meg az Európai Unió országaiba szóló vízumot, miután Belgrád a hónap közepére teljesíti az ennek feltételéül előírt összes követelményt. Kifejezte reményét, hogy az év végéig el is törlik a vízumkötelezettséget.

A politikus azzal kapcsolatban nyilatkozott a Tanjug hírügynökségnek, hogy néhány nap múlva Belgrádba látogat Jacques Barrot, az Európai Bizottság alelnöke, s pontosan ismerteti majd, mit kell tennie Szerbiának a vízumkötelezettség eltörléséért.

Vuk Jeremic szerb külügyminiszter a nisi televízióban - vélhetően a szerbiai választási kampány hevében - a hétvégén már arról beszélt, hogy a jövő héttől ingyen kapják meg a vízumot az EU-tagországokba utazó szerb állampolgárok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását