2024. április 26. - Ervin

Újabb bírósági eljárás a móri bankrablás miatt

Perújítást rendelt el a móri ügyben jogerős életfogytiglaniját töltő Kaiser Ede vonatkozásában a Fővárosi Ítélőtábla - mondta Dezső Antal ügyvéd az MTI-nek szombaton. A perújítást az indokolja, hogy az újabb bizonyitékok szerint feltehetően mégsem Kaiser
2008. április 26. szombat 19:27 - Hírextra
Így most már egyszerre három büntetőbírósági eljárás van folyamatban a hat évvel ezelőtti nyolc áldozatot követelő bankrablás miatt. Kaiser Ede perújítása mellett, amit a Fővárosi Bíróságon tárgyalnak majd, április eleje óta vádemelés folytán bírósági szakban van a W. Róbert elleni eljárás a Fejér Megyei Bíróságon. Továbbá a Kaiserrel együtt négy éve megvádolt, Hajdú László ellen megismételt eljárás zajlik a Fővárosi Bíróságon, bár ebben az ügyben a legutóbbi tárgyaláson már az ügyész is a vád módosítását kérte, mondván, hogy Hajdú nem bűnös a móri mészárlás vádpontjában.

Dezső Antal elmondta: a tábla Kaiser móri bankrablással kapcsolatos jogerős elítélése ügyében perújítást elrendelő végzése az eljárás ismerői számára semmi újdonságot nem tartalmaz. A tábla határozata utal a két új elkövető több mint egy évvel ezelőtti őrizetbe vételére, a móri helyszínen rögzített nyomokra, az elkövetéskor használt fegyverekre, N. László tavalyi előzetes letartóztatása során elkövetett öngyilkosságára, és a W. Róbert ellen pár hete emelt vádra.
Kaiser ügyvédje hozzátette: a bizonyítékok java részét a Nemzeti Nyomozó Iroda egy éve nyilvánosságra hozta, ezen alapult akkor a perújításra irányuló védői indítvány.

Kérdésre válaszolva Dezső Antal megjegyezte: érthetetlen miért várt a perújítás elrendelésével több mint egy évet a bíróság.

Április 14-én a móri üggyel is vádolt Hajdú megismételt eljárásának tárgyalásán a Fővárosi Bíróságon a móri üggyel Hajdútól teljesen függetlenül szintén megvádolt W. Róbert tanúként azt vallotta: Hajdúéknak semmi közük a cselekményhez. Ezután kérte vádbeszédében az ügyész annak kimondását, hogy Hajdú László nem bűnös a móri ügyben. Ugyanakkor több más erőszakos bűncselekmény miatt fegyházbüntetés kiszabását kérte.

A vádbeszéd után a védők felkészülési időt kértek, ezért a bíróság április 28-ára halasztotta a következő tárgyalást, amikor a védőbeszédek következnek, határozathozatal május 16-án várható Hajdú ügyében.

Az új vádlottra, a Tatabányán született, 35 éves W. Róbertre a börtönben tavaly öngyilkosságot elkövetett N. Lászlóval együtt több mint egy éve figyeltek fel a bűnüldöző hatóságok. A Nemzeti Nyomozó Iroda tavaly januárban jelentette be, hogy összefüggés van a móri bankrablás és a veszprémi postásgyilkosság között, pár hét múlva pedig elfogták a két új gyanúsítottat.

E közben Hajdú ellen folyt tovább a megismételt eljárás a móri mészárlás, illetve más erőszakos cselekmények vádjával, Kaiser Ede pedig szintén a móri ügy és más erőszakos bűncselekmények miatt már két és fél éve jogerősen kiszabott tényleges életfogytiglani szabadságvesztését tölti.

Hajdú Lászlót a korábbi elsőfokú eljárásban -, amikor a móri ügy vonatkozásában nem mondták ki bűnösségét - a móri bankrablástól független, egyéb vádpontok miatt 15 évre ítélte nem jogerősen a Fővárosi Bíróság. Azt a döntést azonban a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, így került sor a Fővárosi Bíróságon jelenleg folyamatban lévő megismételt eljárásra, melynek kezdetén Hajdút, aki addig a móri bankrablással kapcsolatban csak bűnsegédként - a gyilkos fegyverek beszerzőjeként - állt bíróság előtt, azzal vádolta meg a Fővárosi Főügyészség, hogy a móri gyilkosságok tettese. Ezt a vádat módosította az április 14-i tárgyaláson az ügyészség akként, hogy a móri cselekményekben Hajdút már nem tartja bűnösnek.

Dezső Antal korábban az MTI érdeklődésére elmondta: nincs tudomása olyan bírósági, ügyészségi, vagy rendőrségi vizsgálatokról, melyek a móri ügy általános tanulságainak feltárására irányulnának, pedig nagyon fontos lenne, hogy ehhez hasonló eset többé ne fordulhasson elő.
Arra a kérdésre, hogy felmerülhet-e a hatóságok kártérítési felelőssége azért, amit Hajdúnak és Kaisernek kellett és kell még jelenleg is kiállnia a móri ügy vádlottja, illetve elítéltjeként,
Dezső Antal korábban annyit mondott: ez a kérdés korai, csak akkor vizsgálható, ha majd jogerősen kimondja ártatlanságukat a bíróság. A móri ügyben egyszer már ítéltek meg kártérítést felételezett

elkövetőnek: Horváth Szilárd több százezer forintos kártérítési pert nyert a rendőrség ellen, mert a nyomozás kezdeti szakaszában a móri bankrablás tetteseként beszélt róla az ORFK, de ez utóbb teljesen téves feltételezésnek bizonyult.

Hajdú László és Kaiser Ede az eljárás során mindvégig következetesen tagadta bűnösségét a móri ügyben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását