2024. április 28. - Valéria

Magyar galéria sikere külföldön

Két franciaországi kiállítás után nagy sikerrel vett részt a magyar Erdész és Makláry Fine Arts galéria a világ legrégebbi nemzetközi modern és kortárs képzőművészeti kiállításán, az Art Cologne-on.
2008. április 21. hétfő 12:27 - Hírextra

Az immár 42. kölni nemzetközi művészeti expó vasárnap este zárta kapuit. A hivatalos mérleg szerint az öt nap alatt mintegy 55 ezer vendég kereste fel a kereken 150 német és külföldi galéria kiállítását, köztük a magyar galériáét. Ezzel kapcsolatban Makláry Kálmán társtulajdonos az MTI-nek hétfőn elmondta: a francia piac jóval dinamikusabbnak tűnt, mint a német, a franciaországi kiállítások ugyanakkor kisebbek voltak, mint a most véget ért kölni vásár. Az alig két és fél éves Erdész és Makláry Fine Arts galériának szerencséje is volt, mert a legjobb teremben állíthatott ki patinás galériák társaságában. A magyar bemutatónak nagy sikere volt, sokan keresték fel, talán azért is, mert olyan klasszikus mesterek művei is kiállításra kerültek, mint Moholy-Nagy László és Kassák Lajos. Felkereste a magyar bemutatót Kasper König, a kölni Ludwig Múzeum igazgatója és az Art Cologne igazi "magyar sztárja", azaz Moholy-Nagy László unokája, Daniel Hug, a kölni vásár új igazgatója. A 40 éves, Svájcban született, de az Egyesült Államokban élő és amerikai állampolgár "Moholy-Nagy-unoka" egyébként édesanyjával a közeli napokban Magyarországra látogat a Nemzeti Galériában nyíló Moholy-Nagy-kiállításra.

Makláry Kálmán szerint a legnagyobb sikere André Kertész, Munkácsy Márton és Moholy-Nagy László fotóinak volt, s hatalmas volt az érdeklődés a Párizsban élő Reigl Judit és Hantai Simon munkái iránt. "A németek egyfolytában fotóztak, megmondom őszintén, ilyet még nem láttam, pedig már több kiállításon vettem részt" - jelentette ki a magyar galéria társtulajdonosa, utalva egyebek között arra, hogy Reigl Judit egyik képét több ezren fotózták le, ami "fantasztikus" volt. Ismét csak Reigl Judit képeivel kapcsolatban több kereskedő vetette fel, hogy "dolgozzunk közösen" - újságolta Makláry. "Franciaországban az eladás talán gyorsabban és gördülékenyebben ment, Kölnben viszont az érdeklődés óriási volt" - jelentette ki.

Makláry Kálmán elmondta, hogy a korábbiakhoz képest ezúttal kisebb volt a részvétel az Art Cologne-on, sok nagy galéria ezúttal sem állított ki. Az igazgatóváltást valószínűleg ez, illetve a reformok szükségessége indokolta - tette hozzá, utalva arra: az új igazgató, Daniel Hug a magyar tulajdonosok előtt egyik legfőbb céljának azt nevezte, hogy visszaállítsa az Art Cologne régi és hagyományos tekintélyét és a nagy galériákat visszacsábítsa Kölnbe.

Az Erdész és Makláry egyébként nemcsak az egyetlen magyarországi, hanem az egyetlen kelet-európai galéria volt, amelynek több száz galéria közül sikerült bejutnia a rendkívül illusztris kiállítói csoportba magyar művészek fotóival, festményeivel és szobraival. Makláry Kálmán úgy értékelte, hogy a részvétel sikeres és hasznos volt. S hasznos volt Magyarországnak is, hiszen nagyon sok gyűjtő és kereskedő érdeklődött a magyarországi galériák és a magyar kortárs művészek iránt.

A magyar galéria néhány hét múlva pedig már a Moscow World Fine Art Fairen vesz részt az orosz fővárosban, amely Makláry Kálmán szavai szerint most az egyik legfontosabb nemzetközi vásár.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását