2024. április 19. - Emma

Angolok csatája a BL-ben

Az utolsó előtti szakasz következik a labdarúgó Bajnokok Ligájában kedden és szerdán: az elődöntők első összecsapását vívják a "négyek", vagyis előbb a Liverpool találkozik a Chelsea-vel, majd másnap este a Barcelona ütközik meg a Manchester Uniteddel.
2008. április 21. hétfő 13:01 - Hírextra

Az angol-angol "testvérháború" nyitófelvonását a Pool otthonában, az Anfield Roadon játsszák a megszokott időpontban, vagyis 20:45 órától, és nem csupán a hazai környezet szól a Vörösök mellett, vagy ha úgy tetszik a londoni Kékek ellen.

Tudniillik az utóbbi négy BL-idényt tekintve nem kevesebb, mint három alkalommal is összekerült a két szigetországi gárda az európai sorozatban, s az összesítés egyáltalán nem a kedd esti vendégek mellett szól. Egyfelől azért, mert - három döntetlen mellett - a Liverpool kétszer nyert, míg a Chelsea egyetlen meccsükön tudott csupán diadalmaskodni, ráadásul mindhárom alkalommal végül a fővárosi alakulat volt a szenvedő, azaz a BL-től búcsúzó fél. A Chelsea legutóbb tavaly tavasszal maradt alul összesítésben mostani riválisával szemben úgy, hogy az első meccset megnyerte 1-0-ra, a visszavágón kilencven perc után ugyanez volt az eredmény a hazaiak javára, aztán büntetőkkel "szokás szerint" a Liverpool ment tovább.

Utóbbi együttesnek amúgy is félelmetes a kontinentális sorozatokban mutatott összteljesítménye, amennyiben eddig nyolc alkalommal jutott el a legjobb négy közé, s hét ízben egyszersmind a döntőbe is beverekedte magát, a finálékban pedig öt alkalommal diadalmaskodott. A BL-ben eleddig két elődöntőből két döntős szereplés is lett, bár amíg a 2005-ös csatát - 0-3-ról fordítva! - emlékezetesen nagy küzdelemben megnyerte a Milan ellen már akkor is a jelenlegi spanyol mester, Rafael Benítez irányításával, addig a 2007-es "visszavágó" az olaszok sikerét hozta.

Ugyanakkor a Chelsea mindhárom BL-próbálkozását elbukta eddig, vagyis döntőt még sosem vívott, és meglehet, ezúttal sem fog. A Liverpool mellett szól az "eurorutint" igazoló adatsor is: legutóbbi nyolc hazai mérkőzéséből hetet megnyert, utolsó 13 BL-fellépéséből pedig 11-et, ráadásul az idei sorozatban a gárda eddig veretlen tudott maradni, s 24 lőtt góljával szemben csupán négy kapott áll.
Egy szempontot azonban dőreség lenne feledni: az angoloknál ilyen szintű csapatoknál mindig kétesélyes a csata, vagyis azt jósolni, hogy a Liverpool biztosan jut be a döntőbe megint, alighanem hiba lenne. Még akkor is, ha kedden győzelemmel kezdi az elődöntős párharcot.

Amúgy a keddi vendéglátóknál a 2007/08-as szezonban a játékmester-csapatkapitány Steven Gerrard a legeredményesebb hat találattal, míg a spanyol Fernando Torres eddig ötig jutott, a Chelsea-nél pedig pillanatnyilag az elefántcsontparti légiós, Didier Drogba a házi gólkirály négy góljával.

Gerrardtól okkal tartanak most is a Kékek háza táján, s aligha pusztán az udvariaskodás sugallta Avram Grant vezetőedző dicsérő szavait, amikor így fogalmazott: "Gerrard nagy játékos és kiváló személyiség, számomra ő az év futballistája Angliában, de talán egész Európában is. Rém nehéz lesz ellene..."

Ilyen dicshimnusz mellett is, vagy éppen azért, persze óhatatlanul felmerül a gyanú: nem áll e mögött az a kísérlet, hogy kiénekeljék ama bizonyos sajtot a másik szájából?

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását