2024. május 4. - Mónika, Flórián

Botrány egy művészetpártolási kérdőív kapcsán

Az Arts Council brit közintézmény, amely mintegy 900 kulturális társaság anyagi támogatásával foglalkozik, minden adóév kezdetén szétoszt egy 21 kérdésből álló kérdőívet azoknak, akik részesülni kívánnak 600 millió fontnyi (190 milliárd Ft.) alapjából. Az
2008. április 16. szerda 11:18 - Hírextra
Ráadásul az inkriminált kérdést több alkérdésre osztották: az igazgatótanácsnak hány tagja a/biszexuális, b/meleg, c/leszbikus, d/heteroszexuális, e/nem tudni. Válaszolni ugyan nem kötelező, de az Arts Council tudatta, hogy jobb megtenni, mert bár a szexuális preferenciák nem befolyásolják a finanszírozást, az intézményeknek kötelessége ellenőrizni, hogy tiszteletben tartják-e a mássághoz való jogot.

A kritikák nem várattak magukra: "Válaszoljuk mindnyájan, hogy triszexuálisak vagyunk, így Nagy-Britanniának lesz a világon a legnagyobb triszexuális közössége" - javasolta Vanessa Redgrave, az évtizedek óta emberi jogi harcosnak számító híres színésznő. "Ilyen kérdést nem is lenne szabad megfogalmazni. Kérdezzék meg akkor azt is, hogy ki rövidlátó, ki visel fekete zoknit. Magyarázzák meg, hogyan használják fel ezeket az információkat" - mondta Michael Frayn író.

A testület elmagyarázta, hogy a kormány kérése volt azért, hogy a pénz elosztásában egyenlő esélyt biztosítsanak a "kisebbségeknek". A brit kulturális minisztérium viszont mosta a kezeit. "Minket a szexuális orientáltság nem érdekel. Az ötlet a 22. kérdés beiktatására nem jutott el hozzánk" - nyilatkozta egy szóvivője, aki ugyanakkor elmondta, hogy az Arts Council közli a minisztériummal az etnikumokkal és a fogyatékosokkal kapcsolatos adatokat és bár a szexualitással kapcsolatos adatok kérése nem a minisztérium kívánalma, az Arts Council számára a különbözőség fogalmában más tényezők is benne lehetnek, mint például a kor, a vallás, a nem, vagy éppen a szexuális szokások.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását