2024. április 29. - Péter

Fiatalabb őssejteket alkalmazhatnak a tudósok

Jelentős többséggel megszavazta a német képviselőház pénteken, hogy hazai kutatók a jövőben az eddig előírtnál fiatalabb, külföldről származó embrionális őssejteket alkalmazhatnak kutatásaik során.
2008. április 11. péntek 17:18 - Hírextra
Eddig Németországban csak a 2002. január 1-je előtt külföldön kinyert őssejteket használhatták fel. A Bundestag döntése értelmében ezt a határnapot 2007. május 1-jére módosították. Ezentúl nem minősül bűncselekménynek, ha egy német tudós nemzetközi őssejtkutatási programban vesz részt.

Az őssejtkutatással kapcsolatos korlátozások enyhítését a német tudományos kutatók szövetsége (DFG) is támogatta, arra hivatkozva, hogy idősebb embrionális őssejtekkel nem lehet magas szintű kutatásokat végezni.

Előzőleg a Bundestag egyformán elutasította mind az őssejtkutatás teljes liberalizálását, mint pedig annak teljes tilalmát.

Az őssejtek kutatása az orvostudomány egyik legígéretesebb iránya. Szakértők reményei szerint ennek révén mód nyílhat számos betegség - így például az Alzheimer-kór vagy az időskori cukorbetegség - kezelésére. A kérdés ugyanakkor már korábban nagy indulatokat keltett, mert az őssejteket a leghatásosabban embriókból lehet kivonni, ez azonban komoly etikai problémákat vet fel. Az Európai Unió tagállamainak illetékes miniszterei ugyanakkor 2006 végén megállapodtak abban, hogy közösségi forrásokból finanszírozzák az embriók őssejtjeivel való kísérleteket.

A német parlament vitájában a konzervatív Anette Schavan kutatási miniszter amellett érvelt, hogy a kutatók számára biztosítani kell azt a "keskeny folyosót", amelyen keresztül fiatalabb embrionális őssejtekkel folytathatják a kutatásokat. Hasonlóan vélekedett a szociáldemokrata Brigitte Zypries igazságügyi miniszter is, aki azt hangoztatta, hogy a jóváhagyott törvénymódosítás, illetve a korábbi rendkívül szigorú korlátozások enyhítése összhangban áll az alkotmánnyal. Mindkét miniszter azt az álláspontot fogalmazta meg, hogy az államnak egyformán feladata az emberi élet védelme, csakúgy, mint a kutatás szabadságának biztosítása, s a kettőt összhangba kell hozni.

A német katolikus egyház elítélte az enyhítést. Robert Zollitsch, a német katolikus püspöki konferencia új elnöke még közvetlenül a vita előtt az embrionális őssejtkutatás teljes betiltását követelte. "Nem lehet embereket megölni azért, hogy másokat megmentsenek" - hangoztatta a többi között Zollitsch. Hasonlóan fogalmazott Joachim Meisner kölni bíboros, aki szerint nem szakmai kérdésről, hanem a keresztény emberkép alapjainak és az alkotmány értékeinek megőrzéséről van szó.

A német parlament képviselőit egyébként erősen megosztotta a kérdés, amit bizonyít: 346 honatya szavazott az enyhítés mellett, míg 228 képviselő voksolt ellene.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását