2024. március 2. - Lujza

Az EP az internetes kalózkodásról

Az Európai Parlament állásfoglalása szerint nem szabad megvonni az internetes hozzáférést azoktól a felhasználóktól, akik engedély nélkül töltenek le tartalmakat a világhálóról.
2008. április 11. péntek 17:11 - Hírextra
A csütörtökön megszavazott, nem kötelező erejű ajánlás szövege szerint a digitális kalózkodás elleni küzdelemben "nem jelent jó megoldást, hogy olyan fogyasztókat büntetnek, akik nem haszonszerzésre törekszenek", amikor tartalmakat töltenek le a különböző portálokról.

Az internetes hozzáférés megtagadását elítélő szöveg módosítás formájában került be az ajánlásba, szerény - 17 szavazatnyi - többséggel.

Az állásfoglalás elsősorban a párizsi hivatalosságokat érinti kellemetlenül, mivel a francia kormány által a szerzői jogok védelmében, az illegális tartalomletöltés elleni harc jegyében előkészített törvénytervezet a hozzáférés lehetőségének megszüntetésével is sújthatná a legsúlyosabban szabálytalankodókat.

A francia tervezet a "hivatásos" internetkalózokat akár börtönnel is büntetné, de a "fokozatos válasz" keretében lehetővé tenné a hozzáférés letiltását is a közönséges felhasználók engedély nélküli tartalomletöltései esetében. Az utóbbiak először figyelmeztetést kapnának, majd felfüggesztenék, aztán meg is szakítanák számukra a szolgáltatást.

Ez azonban azzal járná, hogy a szolgáltatóknak állandóan megfigyelés alatt kellene tartaniuk az internetezőket.

Az Európai Parlament ajánlása ugyanakkor leszögezi, hogy a szerzői jogokat tiszteletben kell tartani, igazságos és megfelelő jogdíjat kell biztosítani a szerzőknek, és ebben a fogyasztókra is felelősség hárul.

Az internetes hozzáférés letiltása ellen nemcsak a fogyasztóvédők és a szocialisták, de európai konzervatívok is felemelték a szavukat. Christofer Fjellner svéd konzervatív EP-képviselő például leszögezte: "Harcolni kell a csalás ellen és a szerzői jogok megvédéséért, de az internetes hozzáférés megtagadásával túl messze mennénk."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását