2024. április 20. - Tivadar

258 centi magas, és még mindig évente egy centit nő

Egy gyerekkorában végrehajtott agyműtét következtében Sztadnik szervezete még mindig termel növekedési hormont. Ennek következtében a most 37 éves óriás továbbra is növésben van: évente csaknem egy centiméterrel lesz magasabb. Így már csak két évre van sz
2008. április 9. szerda 10:23 - Hírextra

Hogy miért csak 2008-ban került csúcstartóként a Guinness Rekordok Könyvébe, átvéve a posztot a korábbi csúcstartótól, a 235 centiméter magas kínai Pao Hszi-sun(Bao Xishun)-tól, annak igen egyszerű a magyarázata: évekig nem ismerte pontosan a magasságát, mert nem szívesen méredzkedett.

Sztadnik számára azonban e rekord ugyancsak kétes értékű, hiszen mindennapjaiban sok gondot okoznak neki elképesztő méretei. A hétköznapi használati tárgyak, bútorok nem elég nagyok, az ajtók túl szűkek és alacsonyak neki, így magassága miatt gyakran lehajtott fejjel kénytelen közlekedni.

Testsúlya jelentősen megterheli az ízületeit, ezért sokszor kénytelen mankóra támaszkodva járni. Az eredetileg állatorvos férfi szakmáját sem tudja gyakorolni azóta, hogy a lábfeje súlyos fagyási sérüléseket szenvedett, mert - megfelelő méretű cipő hiányában - zokniban járt dolgozni, még a hóban is. Jelenleg a közép-ukrajnai Podoljanci nevű kis faluban él édesanyjával és nővérével, - a kert megművelésével, az állatok gondozásával foglalkozik.

Bár nem kíván feltűnést kelteni rendkívüli termetével, vannak azért jó oldalai is annak, hogy ő a világ legmagasabb embere. Ismertségének köszönhetően például az emberek a világ minden tájáról azzal próbálnak segíteni rajta, hogy óriási méretű ruhákat küldenek neki. Tetemes mennyiségű adományt is gyűjtöttek a rekordernek, aki a pénzből felújíttatta Podoljanci áramellátását. Nemrég pedig - bár még nincs jogosítványa - autóhoz is jutott, amelyet kifejezetten a Guinness-rekorder méreteihez igazítva gyártottak - adta hírül a Der Spiegel című német hetilap internetes kiadásában. Az egyedi járművet személyesen Viktor Juscsenko államelnök adta át neki, s Ukrajna első embere egy próbakört is megtett különös utasával az elnöki hivatal épülete körül.

Az ukrán óriásnak kényelmes kocsijához már csak egy sofőrre van szüksége, üzemanyagra viszont nem lesz gondja, mert annak költségeit a falubeliek magukra vállalták. A világ legmagasabb embere - ennyi segítőkészséget tapasztalva - optimista szemlélettel lép túl a napi gondokon, s abban bízik, hogy előbb-utóbb élettársat is talál, azaz egy lányt, aki még nagyon hiányzik az életéből.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását