2024. április 19. - Emma

Dávid Ibolya követeli hogy függeszék fel a mentelmi jogát

Az Országgyűlés Mentelmi bizottsága ma úgy döntött, hogy az MDF elnökének határozott és egyértelmű kérése ellenére sem indítványozza Dávid Ibolya mentelmi jogának felfüggesztését a Simicska Lajos által kezdeményezett rágalmazási ügyben.
2008. április 1. kedd 15:55 - Hírextra
Simicska Lajos rágalmazás miatt tett feljelentést az MDF elnökével szemben. A Pesti Központi Kerületi Bíróság átiratban fordult az Országgyűléshez Dávid Ibolya mentelmi jogának felfüggesztése iránt. Az MDF elnöke a mai napon megjelent az Országgyűlés Mentelmi bizottsága előtt, ahol kifejezetten kérte, hogy a bizottság indítványozza a parlamentnek mentelmi jogának felfüggesztését, mivel fontosnak tartja, hogy kijelentései miatt álláspontját a bíróság előtt tudja képviselni és tisztázni.

Ezzel szemben a Mentelmi bizottság azt állapította meg, hogy Dávid Ibolya - mint országgyűlési képviselő - közszereplőként nyilatkozott a kérdésben, így az Alkotmánybíróság vonatkozó álláspontjára, valamint a bizottság gyakorlatára is figyelemmel a mentelmi jog felfüggesztését nem indítványozza. Erről a bizottság többségi döntést hozott.

Az ügyben végső döntést az Országgyűlés jövő hétfői, plenáris ülése fog hozni. Az MDF elnöke korábban többször vitatta a Mentelmi bizottság és Parlament álláspontját, azt a teljesen kiszámíthatatlan gyakorlatot, amely több esetben oda vezetett, hogy közvádas bűncselekmény alapján sem adtak ki képviselőt, vagy nem adtak ki képviselőt olyan esetben sem, amikor azt a képviselő kifejezetten kérte. Ezért Dávid Ibolya a parlament plenáris ülésén nyilvánosan és ismételten kérni fogja mentelmi jogának felfüggesztését, mivel kijelentéseiért vállalja a következményeket, az elhangzottakat nem tekinti a mentelmi jog hatálya alá tartozó kérdésnek, egyúttal nem tartja olyan ügynek, amelybe bele kellene avatkoznia az Országgyűlésnek.

Ismeretes, hogy Dávid Ibolya egy sajtóban megjelent állítást idézett, amikor a Haszon című folyóirat 2008/1. számában napvilágot látott listára hivatkozva Simicska Lajost a Fidesz pénztárnokának nevezte. A folyóirat a legbefolyásosabb 25 magyar emberről készített listát és közölt cikket „Új Mágnások” címmel. A cikkel kapcsolatban azóta sem jutott tudomásunkra semmiféle helyreigazítás, illetve az, hogy azt bárki kérte volna.

Ezzel szemben Simicska Lajos nagy nyilvánosság előtt, aljas indokból elkövetett rágalmazás bűncselekménye miatt tett feljelentést a Pesti Központi Kerületi Bíróságon Dávid Ibolya, az MDF elnöke ellen.


MDF Sajtóiroda
Kiadó: Magyar Demokrata Fórum
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását