2024. május 5. - Györgyi

Kína felháborodott az EU állásfoglalásán

Kína hevesen elutasította vasárnap az Európai Unió előző napi nem hivatalos állásfoglalását, amely szerint tagországait aggasztják az állítólag 140 halálos áldozatot követelő tibeti erőszakos cselekmények, az ottani tüntetések elfojtása.
2008. március 31. hétfő 07:47 - Hírextra
"Tibet kérdése Kína belügye. Egyetlen külföldi országnak vagy nemzetközi szervezetnek sincs joga beavatkozni" - jelentette ki a külügyminisztérium szóvivője, akit az Új Kína hivatalos hírügynökség idézett.

"Reméljük, hogy az EU és tagországai tudják, mi törvényszerű és mi nem az, és közvetlenül azokat ítélik el, akik bántalmaztak másokat, romboltak, dúltak és gyújtogattak, és az EU-tagok tartózkodnak attól, hogy kettős mércét alkalmazzanak ebben a kérdésben" - tette hozzá a szóvivő.

Az EU külügyminiszterei szombaton véget ért kétnapos szlovéniai kötetlen tanácskozásukon felszólították az érintett feleket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól, az újságíróknak biztosítsák a hozzáférést az információkhoz, és a kínai kormány, illetve a tibeti vezetők között induljon érdemi párbeszéd, amely figyelembe veszi a tibetiek kulturális, vallási jogait, tradícióit. Abban a szellemben, ahogy ezt a dalai láma képviseli, vagyis az autonómia keretei között, nem a függetlenség megszerzésének céljával.

Tibet székhelyén, Lhászában vasárnap nyugalom volt, de szombaton történt egy incidens, amelynek részletei egyelőre nem világosak. Egyes hírek szerint a kínai rendőrség biztonsági ellenőrzést tartott a városban, ami "félelmet keltett a lakosságban". A Nemzetközi Kampány Tibetért jogvédő szervezet és a Szabad Ázsia Rádió idézett szemtanúkat, akik elmondták, hogy az emberek "fejvesztve rohantak és kiabáltak" a városközpontban, de nem tudni, hogy ez egy esetleges tüntetés következménye volt, vagy a biztonsági ellenőrzés váltotta ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását