2024. április 29. - Péter

Budapest Blues Fesztivál

Ötödik alkalommal rendezik meg a Budapest Blues Fesztivált április 5-én, szombaton a Petőfi Csarnokban. A délutántól éjszakáig tartó fesztiválon fellép Duke Robillard, az egyik legjobb amerikai bluesgitáros.
2008. március 29. szombat 11:23 - Hírextra

Az idén 60 éves Robillard 6 év után másodszor koncertezik Budapesten. Első zenekarát 19 éves korában alapította Roomful Of Blues néven; Robert Gordon rockabillyzenekara és a The Legendary Blues Band után The Fabulous Thunderbirdshöz csatlakozott. Közös felvételeket készített Bob Dylannel, Tom Waitsszel, John Hammonddal, Long John Baldryval és másokkal. Évente mintegy 250 fellépése van. Négyszeres W.C Handy-díjas, több albumát Grammy-díjra jelölték.

A szintén amerikai Sugar Blue (James J. Whitling) néhány hónapja az A38 Hajón koncertezett. Szájharmonika- és énekstílusa a 60-as évek rhythm and bluesát és a 30-as évek jazzét idézi. Első felvételeit 1975-ben készítette Brownie McGhee-vel és Roosevelt Sykesszel. Szerepelt a Rolling Stones Some Girls, Emotional Rescue és Tattoo You című albumán. Játszott Carey Bell-lel, Junior Wellsszel, Muddy Watersszel, Luther Allisonnal, Art Blakeyvel és Stan Getzcel és a Chicago All Stars együttessel. 1983-ban saját bandát alapított. Blues Explosion albumáért Grammy-díjat kapott. Koncertezett Európában, Afrikában, rangos fesztiválokon lépett fel.

A dániai Aarhusból érkezik a Mike Andersen Band, amelynek zenéjére B.B. King és T-Bone Walker zenéje hatott. Stílusuk a blues, a soul és a modern rhythm and blues ötvözete. A 2000-ben alakult együttes első lemeze 2002-ben, a második 2004-ben jelent meg. Az utóbbi Stuck With Me című dala elnyerte a "Song Of The Year" címet az amerikai Independent Music Awards-on.

A jelenleg Londonban élő Little G. Weevil (Szűcs Gábor) bluesgitáros hangszerével és énekhangjával is a legjobbak közé tartozik itthon és külföldön is. Most szólóban érkezik, mostanában jelenik meg új lemeze, a Southern Experience. Első zenekarát, a Jefferson Blues Bandet 1996-ban alakította, majd a Pure Blues következett. Fél évet az Egyesült Államokban, Alabamában, majd Memphisben élt. Szerződést kapott a legendás Beale Streeten, felkerült a King Mojo Allstars, Vol. 3 válogatáslemezére két számmal. Jelenleg Londonban él.

Póka Angéla és a Chieffoundation - saját meghatározás szerint - alter-soul, neo-soul stílusú számokat játszik. A Megasztárban feltűnt Póka Angéla Németországban és az Egyesült Államokban élt gyermekkorában. Az Alhambra High Schoolban a Grease című musical egyik főszerepére 200 jelentkező közül választották őt. Mostani együttesük 2007 elejére állt össze.

A Happy Bluesday Miskolcról érkezik. A Jump tehetségkutató verseny döntőjében, a Budai Vigadóban a zsűri különdíját nyerték, a Kulturális Örökség Minisztérium Kultúrával Európa Kapujában című verseny döntőjében szerepeltek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását