2024. május 4. - Mónika, Flórián

Feleannyi halálos baleset

A személyi sérüléssel járó balesetek száma 32 százalékkal, a halálos balesetek száma 55,5 százalékkal csökkent húsvétkor az elmúlt évi adatokhoz képest - közölte Oberling József ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának ve
2008. március 26. szerda 16:10 - Hírextra
Idén a három nap alatt 402 közúti baleset történt, ebből 150 járt személyi sérüléssel. Ebből négy volt halálos, 40 súlyos és 160 könnyű sérüléssel járt. Tavaly 222 személyi sérüléses baleset történt, ebből kilenc volt halálos, 78 súlyos, 135 könnyű sérüléssel járt.

Az ittas vezetés miatt idén nem volt halálos kimenetelű közlekedési baleset az országban, de még így is 23 személyi sérüléses balesetben játszott szerepet az ittasság.

Oberling József emlékeztetett rá: Magyarországon az ittasan okozott balesetek aránya az Európai Unió 4-5 százalékos átlagát lényegesen meghaladja, tavaly 13 százalék volt. Az év első három hónapjában ez az arány 8-9 százalékra csökkent, húsvétkor azonban 15 százalékra megugrott, vagyis a járművezetők jelentős része még mindig azt gondolja, lehet ittasan vezetni - mondta.
Hozzátette: a 18 ezer ellenőrzöttből 268 volt ittas, ez az összes ellenőrzés 1,5 százaléka. A rendőrök 126 esetben vették el a vezetői engedélyt a helyszínen. A két szám közötti eltérés egyik oka, hogy nemcsak járművezetőket, hanem kerékpárosokat is ellenőriztek. A másik ok: a rendőrség tapasztalata szerint egyre inkább tendencia, hogy a járművezető - amikor rajtakapják ittas vezetésen - letagadja, hogy nála van a vezetői engedély.

Jámbor István alezredes, a közlekedésrendészeti főosztály munkatársa arról számolt be, hogy igen nagy számban találkoztak gyorshajtókkal: emiatt 800 helyszíni bírságot szabtak ki, átlagosan 10 ezer forintot. Emlékeztetett rá: a helyszíni bírságok összegének januári megemelése óta a korábbi 4-5 ezer forint helyett átlagosan 7 ezer forint a helyszíni bírságok összege, kivéve a gyorshajtásnál, mert a rendőrség ezzel is ki akarja fejezni, hogy különös figyelmet szentelnek a sebességhatárok megtartására. 200 esetben szabálysértési feljelentést tettek a sebességhatárok be nem tartsa miatt.

Körülbelül 500 ellenőrzött járművezető esetében nem volt bekapcsolva a biztonsági öv, 140 járművezető egyáltalán nem rendelkezett az általa vezetett járműre érvényes vezetői engedéllyel.

A rendőrök a három nap alatt 150 büntetőfeljelentést is tettek, ezek közel felét az ittas vezetés miatt: 72 személy szeszesitaltól befolyásolt állapotban ült volán mögé, vagyis nemcsak, hogy ivott, de olyan mennyiséget, ami már ténylegesen hátrányosan befolyásolta a vezetéshez szükséges képességeket. 170 esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek a rendőrök ittas vezetés miatt, mert a járművezető ugyan fogyasztott alkoholt, de nem volt "befolyásolt állapotban".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását