2022. május 28. - Emil, Csanád

Amerikai halálzóna a tengeren - tanulmány

Ha az Egyesült Államok még több bioüzemanyagot fog előállítani, mint eddig, akkor az katasztrófát okoz a Mexikói-öbölben - állítja egy, a National Journal of Sciences című szaklapban megjelent tanulmány.
2008. március 23. vasárnap 07:28 - Hírextra
A kukoricatermesztés tervezett növelése ahhoz fog vezetni, hogy az Egyesült Államoktól délre eső öbölben már jelenlévő "halálzóna" terjeszkedik, és még több tengeri élőlény pusztulását okozza - magyarázza tanulmányában Simon Donner, a kanadai British Columbia Egyetem munkatársa. A Mississippi torkolatánál elhelyezkedő "halálzóna" területe már most húszezer négyzetkilométernyire tehető.

Ha az USA 2022-ig annyi kukoricát akar termeszteni a bioüzemanyagok előállításához, mint amennyit tervbe vett, akkor a Mississippi és a szintén a Mexikói-öbölbe torkolló Atchafalaya folyó nitrogénszennyezettsége a jelenleginél még egyharmaddal magasabb lesz. A tápanyagok a túltrágyázás miatt kerülnek a folyóvizekbe, ahol algaburjánzást, és ezáltal oxigénhiányt okoznak, ami a halak pusztulásához vezet. Donner szerint - aki a várható fejleményeket számítógépes modellek segítségével mérte fel - az USA által tervezett óvintézkedések 95 százalékban kudarcra vannak ítélve.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását