2024. május 2. - Zsigmond

Kétéltűek napja

Különleges békákkal, gőtékkel és szalamandrákkal, valamint a kétéltűek csodálatos életével ismerkedhetnek meg azok, akik a szombati családi napon ellátogatnak a Szegedi Vadasparkba.
2008. március 19. szerda 16:04 - Hírextra
A Brekegő kétéltűek a Szegedi Vadasparkban című rendezvény az Európai Állatkertek Szövetségének idei kampányához kapcsolódik, mellyel a kétéltűeket közvetlenül veszélyeztető káros emberi tevékenységre szeretnék felhívni a figyelmet - mondta Veprik Róbert, az intézmény igazgatója.

A békák a Föld egyik legveszélyeztetettebb állatcsoportját alkotják. Nem elég, hogy élőhelyüket folyamatosan pusztítjuk, környezetüket szennyezzük, évente milliószám be is gyűjtjük őket, egyrészt táplálkozási célzattal, másrészt terráriumban tartható házikedvencnek.

Ráadásul, egy a békákat megtámadó gombabetegség világméretű elterjedése miatt fajaik tömeges kipusztulása fenyeget. Ez komoly ökológiai katasztrófát idézhet elő, ugyanis a békák nemcsak nagyon fontos rovarpusztítók, hanem ők maguk is fontos táplálékállatai számtalan madárnak és emlősnek - közölte a szakember.

A Vadasparkban rendezett kiállításon hazai és egzotikus békák fotóival és hangjaival ismerkedhetnek meg a látogatók, és előadás hangzik el a békák emberi kultúrákban betöltött szerepéről is. A látogatók a kézművesfoglalkozáson ugróbékát és békaálarcot készíthetnek, délután közös békaugrást rendeznek, a gyerekeket pedig arcfestés is várja.

Mikroszkópok segítségével megismerhetők a kétéltűek táplálékát jelentő szúnyoglárvák és más víziparányok, de arról is szó lesz, mit esznek a gólyák, ha éppen nem békával csillapítják éhségüket. A hazai kétéltűeket természetes élőhelyükön, a park tavainak egyikében, az egzotikus állatokat pedig a terráriumházban láthatják az érdeklődők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását