2024. április 28. - Valéria

A királynő szelektál?

A hangyák híresek együttműködésükről és önfeláldozó magatartásukról. Újabban viszont úgy fest, hogy a kolóniák valójában fondorlatos, önző és korrupt viselkedés melegágyai. Ez merőben ellentmond az eddigi hiedelmeknek, amelyek szerint a lárvák királynővé
2008. március 14. péntek 15:25 - Hírextra

Egy, a Brit Tudományos Akadémia közleményében megjelent kutatás szerint ugyanis a levélvágó hangya egyes hímjei ún. "királyi" génjüket szelektíven adják tovább utódjaiknak, bebiztosítandó, hogy azokból királynő váljék, és ne pusztán dolgozó. A kutatók DNS-ujjlenyomatot készítettek öt kolóniáról, és az kimutatta, hogy a lárva királynővé válása leginkább attól függött, hogy melyik egyed volt az apja.

Ez merőben ellentmond az eddigi hiedelmeknek, amelyek szerint a lárvák királynővé válása attól függ, hogy mivel etetik őket. Bill Hughes, a kutatás vezetője így nyilatkozik: "A szociális társadalmak alapelve elvileg az egyenlőség. Kiderítettük, hogy ez nem minden esetben működik, és hogy néhány hím csal. Genetikailag befolyásolják a királynő létrejöttét."

Mivel mindegyik kolóniában ritka a királyi "vérvonal", a kutatók arra következtettek, hogy a hangyák alattomosan "szétosztják" spermájukat a kolóniák között, hogy ne keltsenek ezzel feltűnést. Ha ugyanis túl sok lárva válik királynővé, a "köznép" észreveheti a felborult egyensúlyt, és lázadást kezdeményezhet. Hughes még annyit fűz hozzá a jelenséghez: "Társas rovarok tanulmányozásakor legelőször mindig az együttműködésük ötlik szembe. De ha közelebbről szemügyre vesszük őket, láthatóvá válik a konfliktus és a csalás - ahogyan az emberi társadalomban is."

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását