2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A herpesz nem véd a HIV-től

A nemi szerveken megjelenő herpesz kezelése nem óvja meg a pácienseket a HIV-fertőzéstől, állítja immár másodikként egy szerdán megjelent tanulmány.
2008. március 13. csütörtök 12:06 - Hírextra

A New England Journal of Medicine című amerikai folyóiratban megjelent eredmény az eddiginél is erőteljesebb kétségeket vet fel azzal a korábban reménytelinek tartott ötlettel kapcsolatban, hogy a gyakori nemi úton terjedő vírusfertőzés kezelése egyúttal az AIDS terjedését is gátolhatja.

Tanzánia üdülőközpontjaiban dolgozó 16 és 35 év közötti embereket vizsgált munkatársaival Deborah Watson-Jones, a London School of Hygiene and Tropical Medicine kutatója. A 659 ember napi két tabletta aciklovirt vett be (kétszer 400 milligrammot), amely vírusellenes szert általánosan alkalmazzák a genitális fertőzésért felelős herpesz szimplex 2 (HSV-2) visszaszorítására.

Kimutatták már, hogy a HSV-2 69 százalékkal növeli a HIV-fertőzés kockázatát, ezért több kutatócsoport vizsgálja, vajon kezelése csökkenti-e az AIDS-vírus átadásának kockázatát.
"Tanzániában az friss HIV-fertőzöttek közül a férfiak mintegy 74 százalékát, a nők 22 százalékát, a bárokban és hotelekben dolgozók 63 százalékát okozza a HSV-2" - közli Watson-Jones kutatócsoportja.

Tanzániában egyébként a 15 és 49 év közötti lakosság 6,5 százaléka HIV-fertőzött. "De az olyan nagy kockázatú csoportokban, mint a vendéglátóipari dolgozóké, akik a szexuális szolgáltatásokkal egészítik ki keresetüket, a 40 százalékot is eléri ez az arány", miközben kevesen használnak óvszert - tették hozzá a tanulmány szerzői.

A vizsgálatból kiderült, hogy azok a nők, akik aciklovirt szedtek, semmivel sem lettek védettebbek a HIV-fertőzéssel szemben, mint placebót szedő társaik.

A kutatók hozzátették: lehet hogy az adag nem volt elég nagy, ráadásul sokan még ezt sem vették be, amint az a vizeletvizsgálatokból kiderült.

Világszerte mintegy 33 millió ember fertőződik meg HIV-vírussal, eddig 25 millió embert ölt meg az AIDS, gyógyszer és védőoltás nincs ellene.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását