2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Megemlékezés az áldozatokról

Halabdzsa kurd város, Irak északi területén található, lakóinak a száma 100 000 főre becsülhető. A Halabdzsa elleni tömegmészárlás az iraki rezsim által bevetett nemzetközileg megtiltott vegyi fegyverekkel az ártatlan civil kurdok ellen, ez az esemény h
2008. március 10. hétfő 11:31 - Hírextra

1988. március 16.-án a volt iraki diktátor Szaddam Husein parancsára, a tömeg mészárlást a nagybátyja fiára bízta akinek a neve: Ali Hassan Majid, vegyi Ali néven elhíresült (a napokban fogják kivégezni Irakban), az iraki vadászgépek többször megszórták a nemzetközileg megtiltott vegyi fegyverekkel a Halabdzsa Kurd várost. Idén ennek a szörnyűségnek a 20. évfordulójára emlékezünk. Az áldozatok száma 5.000 fő és több ezren megsebesültek, többségük ártatlan gyermek, nők és aggastyánok, a vegyi fegyverek nyomai a mai napig nem szűntek meg és halálozás szám folyamatos. Különböző betegségeket hagyott maga után és mai napig sok beteg és vak baba születik.

A Tudományos magyarázat a furcsa és ritka betegségekre a vegyi fegyverek használatára vezethető vissza. Több ezer gyermek, illetve több ezer szülő maradt család nélkül. Sokan megvakultak, sokan megbénultak. A természet és a környezet meg lett mérgezve, előre láthatóan semmilyen mezőgazdasági tevékenység nem folytatható a területen. Halabdzsa lakói hiába próbálnak új életet kezdeni,de ez a szörnyű tragédia több száz év múlva is gyászos emlék lesz, mint Hirosima és Nagasaki területein.

Felhívjuk a világ figyelmét a hazaszerető embereket, és hazafias polgárokat, hogy emlékezzenek a kurdokkal együtt Halabdzsa áldozatira, emlékezzenek azokkal a szülőkkel, kik elveszítettek a gyermekiket, emlékezzenek azokkal a gyermekkel, kik elveszítettek a szüleiket. Emlékezzenek a kurdokkal, akik mást nem akarnak, csak békét és nyugalmat. Emlékezzenek azokkal, akik a mai napig az alapvető emberjogaikért küzdenek Kurdisztánban. Kérjük a Magyar politikusokat és a Parlamentet, hogy egy perces felszólalást tegyenek Halabdzsa áldozataiért. Hiszen a mai iraki Kurdisztán a több százezer kurd mártír eredménye , ami 1992 óta, mint föderatív regionális kormányként működik, megpróbálnak és igyekeznek, hogy soha többé a kurd nép ne kerüljön diktatúrák uralkodás alá, mint a volt iraki elnök Szaddam Husein.

Ez uralkodás alatt a kurdok nem láttak mást, mint hazájuk pusztítását, szeretteik kivégzéseit, tömeghalált, a szülők előtti gyermekek kivégzéseit, tömeges deportálásokat ismeretlen helyekre, nemi erőszakokat, otthonuk felégetését, és a kegyetlen kínzásokat.


Kurd Hazafias Unió(PUK)
Kurd Emberi Jogok Szervezet Magyarországon

Forrás: OTS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását