2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Meglepődtek a magas részvételen

Meglepetésnek nevezték a politikai elemzők a magas részvételi arányt a köztelevízió vasárnap esti népszavazási műsorában.
2008. március 9. vasárnap 19:46 - Hírextra

Török Gábor politológust meglepte a magas részvétel. Szerinte szinte senki nem számított arra, hogy ötven százalék körül lesz a részvétel. Ez a kezdeményezők teljes sikerét és a kormányoldal teljes kudarcát jelenti - mondta.

Horkay-Hörcher Ferenc filozófust is meglepték a magas számok: az elemzők korábban arra gondoltak, hogy a népszavazás kevésbé tudja mozgósítani a választókat. Az is meglepő, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök gyorsan és röviden reagált. A kormányfő tulajdonképpen elismerte a vereséget - fogalmazott az elemző.

Tóth Csaba szerint még nem lehet tudni, hogy ez a magas részvétel a kormány ellen, vagy a három szakpolitikai kérdésnek szólt. A kérdésekre adott válaszok nem fordíthatók le egy az egyben kormányellenes érzületre - tette hozzá az elemző.

Závecz Tibor, a Szonda Ipsos igazgatója kiemelte, hogy az MSZP- és a Fidesz-tábor teljesen másként viselkedett a népszavazáskor. A Fidesz szimpatizánsainak háromnegyede elment és három igennel szavazott. Az MSZP-szavazók fele ment el, egyharmaduk szintén igennel szavazott - hangsúlyozta az elemző. Hozzátette: most először tapasztalta, hogy a falvakban élők részvételi hajlandósága magasabb volt, mint a városokban élőké.

A Szonda Ipsos és a Medián az elmúlt napokban 50-51 százalékos részvételi hajlandóságot mért; mindkét közvélemény-kutató szerint a választásra jogosultak körülbelül negyven százaléka mondott igent a három kérdésre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását