2024. április 26. - Ervin

Utazás kiállítás

Február 28. és március 2. között idén 31. alkalommal rendezik az Utazás Kiállítást a Hungexpon. A kínálati skála a megszokott módon széles: 50 ország ajánlataiból válogathatnak a helyszínre látogatók és természetesen a rendezvény számos plusz programmal i
2008. február 27. szerda 15:39 - Pálfi Rita
Utazni jó, főleg, ha megfelelően és igény szerint előkészítettük. Utazni jó, itthon és külföldön egyaránt. Utazni jó, akkor is, ha nem feltétlenül tudhatjuk előre pontosan, hogy mi vár ránk. Utazási kiállításra járni meg azért jó, mert minderről tájékozódhatunk.

A Vizek éve

Belföldi szempontból az idei domináns téma a víz, illetve többes számban: a vizek. Ez a Magyar Turizmus Zrt. által meghirdetett tematikus évvel áll összhangban és Magyarország kincseit sorba véve nem is tűnik botorságnak.

Az ország egyedülálló termál- és gyógyfürdő kínálata nálunk olyan tény, aminek mindenki tudatában van, és - bár ez javuló tendenciát mutat – igencsak kevesen profitálnak belőle. Ha ismeretterjesztő sorozatot kívánnák játszani, órákig sorolhatnánk ilyen kérdéseket: Tudta-e, hogy Budapest 1934-ben elnyerte a fürdőváros címet, hiszen a világ legtöbb gyógy-és termálvízkúttal rendelkező fővárosa? Tudta, hogy a Hévízi tó a legnagyobb biológiailag aktív, természetes termáltava? Tudta, hogy a miskolctapolcai barlangfürdő egyedülálló a világon? Beszélhetnénk Zalakarosról, Egerszalókról, is, habár személy szerint inkább azt javasolnám, hogy látogassanak el ezekre a helyekre.



Természetesen ha vizekről beszélünk, akkor nem mindenkinek az egészségturizmus jut rögtön az eszébe, hiszen vannak nekünk tavaink is, és szép számmal akadnak folyók is az országban.
A tavak bemutatására nem is szánnék értékes sorokat, bár annyit azért leszögeznék, hogy akár a Balatonhoz vagy a Tisza-tóhoz, esetleg bármely kisebb állóvízhez utazunk fürdőzés és pihenés szempontjából, amolyan 2 (vagy3-4) az 1-ben csomag keretében fantasztikus kiránduló helyszínek és élővilág közelébe is kerülünk, amelyek felfedezését kár lenne kihagyni.

És amennyiben vizekről beszélünk végül, de nem utolsósorban ott vannak a folyók: a Duna, a Tisza, a Dráva, a Bodrog, a Hernád, a Rába, a Sajó, és most még csak azokat soroltam fel, ahol személyesen is jártam kenuval. Ráadásul a már fent említett tavakon kívül a Velencei- és a Fertő-tó is kiválóan alkalmas e vízisport kedvelőinek. A Duna, a Mosoni-Duna és a Tisza alsó szakaszai kezdők számára sem okoznak különösebb nehézséget, haladók meg már olyan élményekben részesülhetnek, mint a lapátolás olyan gyors és szépséges folyókon, mint a Hernád, a Rába vagy a Dráva (meseszerűen tiszta vizű folyó). A vízitúráknak közösségi és sportolási értékein felül külön bájt ad, hogy szinte kivétel nélkül olyan útvonalakon mehetnek a kalandvágyók, ahol műemlékekben, kulturális témákban is gazdag a táj.

A kiemelt témán felül az ország egyéb értékei is képviseltetik magukat, mert nemcsak oda érdemes utazni, ahol víz van, illetve nemcsak a vizek miatt érdemes szedni a sátorfánkat.

Külföldi sztárvendégek

A kiállítás díszvendége Szlovénia. Földrajzilag igen változatos képet mutat, van tengerpartja, kirándulásra is kiválóan alkalmas hegyek (főleg a Triglav 2864 méteres magasságával), paradicsom a vadvízi evezés szerelmeseinek, gyönyörű szelídebb folyók, tavak és barlangok (a világ egyik leghíresebb cseppkőbarlangja is itt található Postojnában) és nemzeti parkok várják az odalátogatókat. A természetjárók részére biztosított kempingek. Általában aki járt az országban, mind azt vallja, hogy rendkívül kedves és szeretnivaló a lakosság, akik nagyon vigyáznak nemzeti (és természeti) értékeikre. A főváros Ljubljana, lényegesen kisebb mint Budapest, és kevesebb autó is van, rengeteg a sétálóutca, sok a biciklis, kávézók várják a folyó partján sétáló, és felüdülésre váró turistákat. Aki a Magyarországon már említett Dráva folyó szerelmese megcsodálhatja Mariborban is, finom borok kóstolgatása mellett (a városból látszódnak is a szőlők) És akinek ez nem lenne elég, még a tengerpartra is lemehet, bár ebben a kategóriában nem a legmeggyőzőbb az ország, már az európai kínálati palettát nézve.
Szlovénia volt az első az Unió új tagjai közül, aki bevezette az eurót, egyetlen negatívumként azt lehetne mondani róla, hogy talán kicsit drágább Magyarországnál. És most ott van az EU soros elnöksége, de mi nem ezért szeretjük őket.

Nemcsak díszvendég lesz az idén, hanem „ígéretes desztináció” is, méghozzá Vietnám. Szlovénia kapcsán nem mentünk bele a történelmi háttér taglalásába, s Vietnám esetében sem tenném. Főleg azért, mert minden azt mutatja, hogy az ország kiheverte (vagy jó úton van efelé) a háború okozta viszontagságokat, és kiváló lehetőséget biztosít az egzotikus tájakon való pihenésre vágyóknak. Míg napjainkban inkább még csak a kalandra éhesebb turistákra számíthatnak, az ország hatalmas kulturális és természeti kincsei már a kényelmesebb körülményeket és a nagyobb biztonságot kedvelők számára is elérhetőek és megismerhetőek. Látnivalóban pedig nincs hiány: a Halong-öböl, mely a UNESCO Világörökség része is, de akad szép számmal vonzerő Hanoiban, Saigonban (Ho Chi Minh City), Hueban is, és lehetne még folytatni. Paloták és pagodák, lenyűgöző tájak...

A kiállítás másik keleti érdekessége Japán lesz: dob együttes bemutatójával és a felkelő nap országának nemzeti italával, a szakéval csalogatják az érdeklődőket.

A rendezvény természetesen a szakma számára is rejteget csemegéket: az Amerikai Nagykövetség tájékoztat a vízum kiadásban bekövetkezett változásokról, és külön foglalkoznak majd az online utaztatással. Ne felejtsük el, hogy a turizmus szempontjából rendkívül fontos változásokat hozott, főleg az utazási szokások (tervezési fázis) terén az internet használat. De lesznek előadások az európai kulturális körutak szervezéséről és a fenntartható fejlesztés témaköreiről is.

Egy ilyen, a turizmus életében fontos eseménynek nem lehet, hogy ne legyen résztvevője a vendéglátóipar is. Lesz Culinary Expo és Gasztro show. Versenyek minden elképzelhető ágából a vendéglátásnak: a felszolgálástól a pék kategórián át, egészen a mixerekig. És még sok minden, mi szem-szájnak az ingere. Ugyanebben a témakörben várják szeretettel a „városlakókat” a Leader Expo (immár második alkalommal) keretein belül bemutatkozó gazdák. Háztáji ízekkel ismerkedhetünk meg, és a vidéki életformával, népszokásokkal és hagyományokkal. Mindez zenével s tánccal fűszerezve.

Kiállítás az utazásról, utazás a kiállításról

A kiállításon megjelentek egyrészt belépőjegyükkel és némi szerencsével már pakolhatnak is: belföldi, szlovén és európai úti célokra szóló utazást is nyerhetnek. Akit nem kegyel Fortuna asszony, annak sem kell búsulnia, hiszen az elkövetkező napokban licitálhatnak különböző utazási ajánlatokra. Az árveréseken való részvételhez előzetes regisztráció szükséges.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását