2024. április 23. - Béla

Újra lesz katonai díszszemle

Nagyszabású katonai díszszemlét tartanak az idén október 28-án Prágában Csehszlovákia megalakulásának 90. évfordulója alkalmából. Az 1989. novemberi "bársonyos forradalom" óta ez lesz az első katonai díszszemle, amelyet Csehországban rendeznek.
2008. február 20. szerda 14:33 - Hírextra

Vlasta Parkanová cseh védelmi miniszter a tervezett akció részleteiről tájékoztatta Václav Klaus államfőt, aki az alkotmány szerint a cseh hadsereg főparancsnoka.

A korábbi hagyományoktól eltérően - amikor a katonai díszszemléket a Vencel-téren vagy a Letná-téren szokták megtartani - az idei díszszemle a Mariánské Hradby sugárúton, a védelmi minisztérium székhelye mellett, közel a Hradzsinhoz lesz. Az évforduló és az akció alkalmával a nagyközönség számára megnyitják a védelmi tárca épületegyüttesét körbevevő parkokat és kerteket is. Ezt a zöld övezetet legutóbb a második világháború előtt látogathatta szabadon a lakosság.

A katonai díszszemle részletei még nem ismeretesek. A sajtóba kiszivárgott értesülések szerint a nagyközönség megtekintheti a cseh hadsereg elitegységeit, a különféle mentőalakulatokat, a kommandósokat, rendőri egységeket és a tűzoltókat is. Tankok, rakétahordozók és általában a nehéz katonai technika részvételével a tervek állítólag nem számolnak.

"Kissé hidegrázást kaptam, amikor az elképzelést először megvitattuk, s eszembe jutottak a totalitárius rendszer nagyzoló demonstrációs katonai rendezvényei. Végül azonban győzött az a vélemény, hogy a rendezvénnyel jól be lehet mutatni a lakosságnak az egységek létezésének fő célját: biztosítani a lakosság nyugalmát" - fejtette ki újságírók előtt Parkanová, aki az első nő a cseh hadsereg élén. "Aki dübörgő és füstölgő tankokat és ágyúkat vár, az valószínűleg csalódni fog. Ugyanakkor biztos vagyok abban, hogy a cseh hadseregnek van mivel büszkélkednie, s van mit megmutatnia" - szögezte le.

Csehországban néhány éve megszüntették a kötelező sorkatonaságot, s az országnak hivatásos hadserege van. Az állomány mintegy 25 ezer fős.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását