2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Szünet nélküli filmforgatás

2007 júniusában kezdődött az első nagyszabású produkció forgatása a Korda Stúdió 4. műtermében. A Pokolfajzat 2. című filmalkotást a Universal Pictures gyártja, a Stúdió szünetmentes informatikai rendszerét, és annak védelmét pedig több tízmillió forintos
2008. február 20. szerda 16:03 - Hírextra
2007 második negyedévétől már részlegesen birtokba vehették a nemzetközi és a magyar filmesek Európa legkorszerűbb, legmodernebb felszereltségű filmstúdióját. A Demján Sándor és Andy Vajna nevéhez fűződő etyeki Korda Stúdió az Arcadom Zrt. beruházásában készül, az építkezés 2008 májusában, három ütemben folytatódik, amelynek első fázisa 2007 szeptemberében, második üteme pedig 2008 januárjában fejeződött be. A gigantikus méretű filmgyárban hat stúdiót építenek, amelyek teljes területe közel negyvenezer négyzetméter lesz. Mindegyik stúdiót klimatizálják, professzionális hangszigetelő rendszerrel, beépített lámpaparkkal, mozgatható díszletekkel szerelik fel. A stúdió teljes területén magasfeszültségű elektromos, vonalas- és mobiltelefon hálózatot építenek ki, valamint biztosítják a vezeték nélküli internetelérést.

A pályázat
A Korda Stúdió szünetmentes áramellátásának biztosítására kiírt meghívásos pályázatát a Wattmester Kft. nyerte el. A győztes vállalkozás harmincmillió forint értékben helyezi üzembe az APC InfraStruXureTM (ISX) eszközöket, amelyek biztosítják a teljes informatikai- és médiahálózat, a műszaki központ és a stúdiók világításának szünetmentes áramellátását.

• Ezekhez kapcsolódik még az APC NetBotz biztonsági kamerarendszere. A rendszer mozgásérzékelőinek köszönhetően a NetBotz minden mozgást rögzít a műszaki központban és azonnali üzenetet küld az üzemeltetőnek e-mailben vagy SMS-ben.
• Az itt elhelyezett ISX eszközökben kaptak helyet videotechnikai berendezések is, amelyek egyedi gyártásánál figyelembe kellett venni az APC rackszekrények méreteit. Magyarországon az eszközök ebben a teljesen egyedi megoldásban tökéletesen működnek ISX környezetben.
• Szintén itt helyezték el azt a központi egységet is, amely a stúdió épületeinek informatikai összeköttetését biztosítja. Az informatikai hálózat biztosítja az ip-telefonrendszert, internetelérést, elektronikus levelezést és a fájlszervereket.
A szünetmentes egységek biztosítják, hogy egy esetleges áramkimaradás esetén ne álljon le a munka a stúdióban addig, amíg a folyamatban lévő adatrögzítési munkákat befejezik, és a rendszer biztonságosan leálljon. A megoldás védelmet nyújt viharkárokra, túlfeszültségre, hiszen ezek eredményeként – csakúgy, mint egy leállás következtében – sérülhetnek az adatok és a különböző konfigurációk, valamint károsodhatnak az értékes stúdiótechnikai berendezések, médiahálózati és rögzítő eszközök. Ezek meghibásodása jelentős károkat okozhat, javításuk igen költséges, nem beszélve a leállás miatti jelentős kötbérterhekről (amely egyébként a forgatásoktól függően akár óránkénti 1 millió forint lehet). Épp ezért a nyertes vállalkozó átlagon felüli készenlétet, illetve állandó, éves szinten 99,999 %-os rendelkezésre állást biztosít a megrendelő számára.

(A Wattmester munkatársai karbantartási szerződés megléte esetén országosan mindenhol 4 órán belül kiérnek a helyszínre.)

A szünetmentes megoldásokkal kapcsolatban ma már alapvető elvárás a megbízható működés és az egyszerű kezelhetőség. A bekért ajánlatok értékelési szempontjai között volt a redundancia, a fizikai méret és a súly, a flexibilis bővíthetőség és a skálázhatóság. A döntéshozatal során fontos szempont volt a garancia, a szünetmentes termékek garantált minősége, valamint az eszközök ergonomikus menedzsment felülete.

Bartha Péter, a Korda Stúdió informatikai menedzsere így nyilatkozott: „Tökéletesen elégedettek vagyunk a Wattmester megoldásával és a kapcsolódó terméktámogatással. A stúdió második ütemének megvalósítása során is számítunk a közös együttműködésre”. A dinamikusan növekvő Wattmester Kft. készül arra, hogy néhány héten belül részt vegyen a Korda Stúdió bővítéséhez szükséges nagy volumenű beruházások pályázatain.
Forrás: B&D COMMEDIA
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását