2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kivizsgálják a BKV buszvásárlási tenderét

Ellenzéki KDNP-MDF javaslatra a BKV buszvásárlási tenderével összefüggő kérdések teljes körű kivizsgálására kérte fel 15 napos határidővel péntek délutáni rendkívüli ülésén, egyhangú döntésével a Fővárosi Közgyűlés a cég felügyelőbizottságát.
2008. február 15. péntek 19:37 - Hírextra

Katona Kálmán (MDF) javaslatára, a bizalom megrendülése miatt, hogy a BKV el ne költhesse a pénzt, a közgyűlés többségi határozattal visszavonta azt a január végi döntését, amellyel 906 millió forintot biztosított a használtbuszok vásárlásához. Egyhangú határozatban kinyilvánította a közgyűlés azt is, hogy a BKV busztenderének ügyében fel kívánják tárni a teljes igazságot.

Az esetenként személyeskedő kijelentésektől sem mentes hosszas vitában felszólalók pártállásuktól függetlenül a teljes igazság feltárása mellett érveltek. Abban azonban gyökeresen eltért az ellenzék és a kormánypártok, főként az MSZP álláspontja, hogy ez ügyben az ellenzék által szorgalmazott vizsgálatot az önkormányzat vagy a BKV felóügyelőbizottsága (fb) folytassa-e le.

Bagdy Gábor KDNP-frakcióvezető, akinek javaslatára az egész kérdéskör a napirendre került, úgy vélte, hogy a BKV fb helyett az önkormányzatnak, vagy a közgyűlésnek, vagy a gazdasági bizottságának kellene vizsgálódnia. Szerinte ugyanis a Demszky Gábor főpolgármester által a hét elején indítványozott teljes körű vizsgálat helyett egy szűkített jellegű vizsgálatot rendelt el ez ügyben a BKV fb a Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettestől kapott levél alapján. Hagyó Miklóst egyébként bár többször is megszólították, nem nyilvánított véleményt a vitában.

Steiner Pál MSZP-frakcióvezető az elhangzottak alapján igazoltnak látta annak a korábbi döntésüknek a helyességét, hogy nem szavazták meg a téma napirendre vételét. Úgy vélte, hogy a KDNP politikai vitát akar "kavarni" ennek az ügynek a felkarolásával. Szerinte a BKV-nál már megkezdődött fb-vizsgálat megállapításainak ismeretében kellene foglalkoznia ezzel a kérdéssel a későbbiekben a közgyűlésnek. Megjegyezte, azzal, hogy az ellenzék a vitában "összehordott hetet-havat", gyakorlatilag arra törekszik, hogy befolyásolja a BKV fb vizsgálat objektív, szakmai lefolytatását. Leszögezte azt is, hogy az MSZP-frakciónak és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesnek nincs semmilyen takargatni valója a busztender ügyben.

A vitában elhangzott személyeskedések egyik köre is Steiner Pálhoz, illetve Tarlós Istvánhoz köthető. A szocialista politikus felvetette, hogy Tarlós István védje meg a KDNP-t, amire a Fidesz frakcióvezetője azt válaszolta, hogy Steiner Pál "foglalkozzon azzal, ami másodpercre egyidős vele". Volt pengeváltás Katona Kálmán (MDF) és Riz Levente (Fidesz), valamint Bőhm András (SZDSZ) és Steiner Pál között is.

Bőhm András szerint ugyanis az MSZP nagy utat járt be az ülés alatt, amelynek során először még napirendre sem akarták venni a témát, majd egyetértettek a KDNP által felvetett önkormányzati vizsgálattal. Ez utóbbi szerinte idő előtti, először inkább a BKV fb-nek kell vizsgálódnia - jegyezte meg.
Vita zajlott a körül is, hogy a BKV fb ülésén az ellenzéki fővárosi képviselők jogszerűen vettek-e részt. Somlyódy Csaba (MSZP) a gazdasági bizottság elnöke közölte, hogy több ciklussal korábban hoztak egy olyan döntést, hogy a képviselők részt vehetnek a cégek fb-ülésein. Devánszkiné Molnár Katalin (MSZP) szorgalmazta, hogy vonják vissza ezt a szerinte ma már jogilag nem helytálló döntést, amellyel egyébként eddig csak az ellenzék élt.

Wintermantel Zsolt (Fidesz) egyetértett a KDNP indítványával, mivel szerinte jelenleg csak "maszatolás" zajlik ez ügyben a városvezetés részéről. Emlékeztetett arra is, hogy a BKV fb által lefolytatott korábbi vizsgálatok például a Combino-ügy, semmilyen eredményre nem vezettek. A politikus szerint ez az ügy is azt jelzi, hogy aligha jó az a gyakorlat, hogy pályázat nélküli vezetők kerültek a közműcégek élére.

Dancs Gábor (SZDSZ) városi legendának nevezte azt a sajtóban megjelent hírt, miszerint a buszvásárlást előzetesen jóváhagyta volna a BKV fb, amelynek ő is a tagja. Cáfolta Devánszkiné Molnár Katalin azon felvetését is, miszerint az fb tagjai teljes vagyonukkal felelnének a cég működéséért. A szocialista politikus emiatt sem tartotta helyesnek azt, hogy az fb döntésiért felelősséget nem viselő képviselők részt vegyenek az fb ülésein.

Hock Zoltán MDF-frakcióvezető szerint a közpénzek felett őrködni hivatott BKV felügyelőbizottságának már korábban észlelnie kellett volna a tenderkiírási anomáliákat. Mivel ezt nem tették, ezért úgy vélte, hogy komoly zavarok vannak a cég működésében. A közgyűlés végül is az MDF-frakcióvezető módosító indítványára döntött úgy, hogy nem a KDNP által javasolt önkormányzati bizottság, hanem a BKV fb vizsgálja ki, de teljeskörűen a busztendert.

Katona Kálmán azon javaslatát, hogy vonják vissza a BKV buszvásárlásához biztosított 906 millió forintos fővárosi támogatást, az ellenzék és a szabad demokraták többsége szavazta meg, a szocialisták tartózkodása mellett. Dancs Gábor (SZDSZ) tartózkodott a voksolásnál.

Tarlós István nehezményezte, hogy a kormánypártok hosszasan próbálták félremagyarázni az ülésen az ellenzéki kezdeményezést, s a vita vége táján indulatosan megjegyezte, hogy amióta a testület tagja, most tapasztalta "a leggátlástalanabb és a legelképesztőbb" dolgokat a közgyűlésben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását