2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Az oktatói jogok biztosához fordultak szegedi diákok

Az oktatói jogok biztosához fordultak szegedi diákok a hallgatói önkormányzat működése miatt, mivel működését antidemokratikusnak, a szervezet szabályzatait pedig több ponton jogszabálysértőnek tartják - közölte az MTI-vel Kovács Attila, a beadványt fogal
2008. február 15. péntek 17:32 - Hírextra
A Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának (EHÖK) jelenlegi alapszabálya, melyet az elnökség és a választmány tavaly májusban fogadott el, mélyen antidemokratikus, az elnöki túlhatalomra épül, egyes rendelkezései pedig jogszabályokba, egyetemi szabályzatokba is ütközhetnek - mondta a végzős filozófia szakos hallgató.

Az alapszabályból következő választási szabályzat visszaélésekre ad módot azzal, hogy a szavazatszámlást, a választás tisztaságának ellenőrzését kizárólag az EHÖK által megbízott delegáltak végzik - fogalmazott Kovács Attila.

A diák szerint a nyilvánossághoz való jog is sérül azzal, hogy a hallgatói testületek egyébként nyilvános ülésének jegyzőkönyveibe csak az EHÖK-elnök írásos engedélyével, az elnök jelenlétében tekinthetnek bele a diákok.

Kovács Attila úgy véli, az EHÖK alapszabályának az a közelmúltbeli módosítása is rámutat az önkormányzat erkölcsi válságára, mely szerint olyan hallgató is lehetne a testület elnöke, akit az egyetem fegyelmi úton eltiltott a tanulmányok folytatásától.

A hallgató emlékeztetett rá, hogy Török Márk EHÖK-elnök ellen tavaly ősszel indult fegyelmi eljárás hallgatói kötelezettségeinek megsértése miatt, a diákot másodfokon is elmarasztalták, s két félév kizárással sújtották.

A hallgatók arra kérik Aáry-Tamás Lajost, vizsgálja meg a kialakult antidemokratikus, elnöki túlhatalomra épülő hallgatói önkormányzati rendszert, és tegye meg a megfelelő lépéseket - mondta Kovács Attila.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását