2024. május 5. - Györgyi

"Hitvita" a Parlamentben

Hitvitaként értékelte az egészségbiztosítási törvényről folyó vitát az SZDSZ-es Horn Gábor hétfőn az Országgyűlésben, ahol vita alakult ki a nyugdíjbiztosításról.
2008. február 11. hétfő 18:11 - Hírextra

Horn Gábor szerint az a kérdés a rendszerváltással eldőlt, hogy az állami központi irányítás vagy a piac, a verseny a jobb a szolgáltatást igénybe vevők számára. A magukat konzervatívnak valló politikusok is az állítják ebben a kérdésben, hogy az igazán jó megoldás az állami akarat - közölte a kormánypárti képviselő, hozzátéve, pártja nem hisz ebben.

Úgy vélte, a magyar egészségügyben az elmúlt 17 évben komoly előrelépések voltak, de egy hivatal, a központosított egészségbiztosítási pénztár nem képes a betegek érdekeit képviselni.

Pesti Imre (Fidesz) szerencsétlen dolognak nevezte a liberális közgazdasági elveket ráhúzni az egészségügyre. Egy amerikai tanulmányra hivatkozva közölte: a profitorientált szervezetek minden tekintetben rosszabbak voltak, mint a nonprofit szervezetek.

Kupper András (szintén Fidesz) úgy vélte, lehet, hogy lesz lehetőség a biztosítóváltásra, de ez nem jelent versenyt a vidéken élők számára, ugyanis az embereknek nincs hova menniük, csak a településének körzetében lévő kórházba.

Pósán László (Fidesz) azt mondta, a kormány 2008-ban megváltoztatta a társadalombiztosítási járulékok elosztását. Átcsoportosították a nyugdíjkasszába és kivonják az egészségügyi kasszából, ez 120 milliárd forintos csökkenést jelent, annyit, amennyit az új rendszer felállásával ígérnek ennek a területnek.

Vojnik Mária (MSZP) erre reagálva közölte: az egészségbiztosítás kasszájából kifizetett néhány pénzbeli ellátást áttették a költségvetésben a nyugdíjbiztosítóhoz, ezek a III. csoportba tartozó rokkantnyugdíjak és néhány baleseti ellátás.

Veres János pénzügyminiszter hangsúlyozta: minden szükséges nyugdíjkiadás forrása megvan a költségvetésben. A büdzséből automatikusan kipótolják a nyugdíjjal kapcsolatos többletkiadásokat - fűzte hozzá. A pénzügyi tárca vezetője leszögezte: nem lehet arról szó Magyarországon, hogy nyugdíjkötelezettség kifizetetlen maradjon.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását