2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Demszky: Kedvezőbb a helyzet

A törvény szelleme és nem a normaszöveg szerint készíttette el a fővárosi önkormányzat a kerületek és a főváros közti idei forrásmegosztási javaslatot, s így 6,3 milliárd forinttal kedvezőbb a helyzet a kerületek számára - jelentette ki Demszky Gábor szer
2008. február 7. csütörtök 07:52 - Hírextra

A találkozón, amelyen a városrészeket döntően nem a polgármesterek képviselték, a kerületek többsége egyetértett azzal, hogy a 2006-os törvényi szabályozás sem rendezte megnyugtatóan a forrásmegosztással kapcsolatos gondokat.

Derce Tamás, Újpest független polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy változatlanul kiszámíthatatlan a törvény, s nem tudja, hogy a kerület miért kapott most 750 millió forinttal több pénzt, mint tavaly. A polgármester közölte, attól fél, hogy a rossz törvényi szabályozás miatt jövőre ugyanilyen alapon kevesebbet fognak kapni. Megjegyezte, hogy a törvény nem szabályozza "tisztességesen, korrekt módon" a forrásmegosztást.

Azokat a sajtóban megjelent felvetéseket, melyek szerint a jobboldali vezetésű kerületek számára hátrányos az idei javaslat, a polgármester nem tartotta megalapozottnak. Példaként említette, hogy a fideszes vezetésű V. kerület is több pénzt kap idén, mint tavaly.

A törvény úgy rossz, ahogy van, bizonyára van egy a kerületek által nem ismert képlet, ami alapján elosztják a pénzt - szögezte le. A polgármester reményei szerint kerületi politikustársa, Hock Zoltán (MDF) a parlamentben fellép majd a törvény megváltoztatásáért. Megjegyezte azt is, hogy ismeretei szerint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is rossznak találta a forrásmegosztásról szóló törvényt.
Molnár Gyula, a XI. kerület polgármestere szerint újpesti kollégája félreérti a törvényi szabályozást, ami alapján egyébként Újbuda is több száz millióval nagyobb összeget kap idén, mint tavaly.

A szocialista politikus elmondta, hogy a törvény sokkal kevesebb változó és sokkal több fix, mérhető, statisztikai számot tartalmaz. Hozzátette, hogy a régi szabályozásban voltak valóban szubjektív elemek. Az, hogy a megosztás 47-53 százalékos fővárosi-kerületi arányt fixen rögzített, azt jelzi, hogy nem kell "a fővárosra mutogatnia" senkinek. Az 53 százaléknak a kerületek közti megosztása pedig "lényegesen objektívabb", mint eddig bármikor. Megszűnt az a vita, ami korábban jellemezte a forrásmegosztást - fűzte hozzá.

Molnár Gyula szerint a valódi probléma az úgynevezett átadott feladatoknál vagy a főváros-kerületi határfeladatoknál van. "Mi, a kerületek és a főváros, szerintem helyesen értjük ezt a dolgot, ezért én ma azt látom, hogy nincs ebben az ügyben konfliktushelyzet".

Apró pontosításokat azért még a Parlamentnek is el kell végeznie - jegyezte meg.
A szocialista politikus úgy véli, hogy az Állami Számvevőszék másként értelmezi a törvényt mint a jogalkotók, valamint a főváros és a kerületek többsége. Mint mondta, mivel személyesen is részt vett a törvényalkotásban, ezért pontosan tudja, hogy mit akartak szabályozni.

A Fővárosi Közgyűlés február 15-én rendkívüli ülésen dönt az idei forrásmegosztási rendeletről. A tervezet szerint az iparűzési adótöbblet-bevétel eredményeként a tavalyinál 18 milliárd forinttal több pénzt, 206 milliárd forintot osztanak majd fel a 24 budapesti önkormányzat között.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását