2024. április 27. - Zita

Képviselői vagyonnyilatkozatok

A képviselők többségének vagyonnyilatkozatában nincs jelentős változás a tavaly leadott adatokhoz képest, ugyanakkor van, akinek földterületei, van, akinek hiteltartozása nőtt számottevően 2007-ben.
2008. február 1. péntek 18:12 - Hírextra

Az Országgyűlés internetes honlapján pénteken reggeltől tekinthető meg a képviselők vagyonnyilatkozata, amelynek leadási határideje csütörtökön éjfél volt.

Szili Katalin szocialista házelnök vagyonnyilatkozata szerint egy társasházban 1994 óta rendelkezik irodahelyiséggel, 1997 óta pedig - szintén Pécsett - egy 84 négyzetméteres lakás tulajdonosa.

Az Országgyűlés elnöke 2007-ben összesen 22,1 millió forint részvénnyel és kötvénnyel, valamint 3,2 millió forint készpénzzel rendelkezett; egy évvel korábbi nyilatkozata 3,7 millió forint készpénzt és 20,1 millió forint pénzintézeti követelést tartalmazott.

Botka László szocialista képviselő, Szeged szocialista polgármestere vagyona tavaly egy nyaralóval gyarapodott. A politikus a Szuha-Mátraalmáson található 1012 négyzetméteres telken lévő ingatlannak fele részben tulajdonosa. A 2003-ban vásárolt Citroen Xsara Picasso gépkocsiját tavaly áprilisban egy Citroen C4 Picassóra cserélte. A szocialista képviselő azt írta, 2001 óta fele részben tulajdonosa Szegeden egy 843 négyzetméteres teleknek és a rajta lévő 166 négyzetméteres háznak. Ezen kívül hatmillió forint készpénz megtakarítással rendelkezik, amivel szemben 2007-ben 15 millió forintos tartozása volt.

Az MSZP elnökhelyettese, Juhász Ferenc 2003 óta birtokol egyharmad arányban egy fővárosi családi házat, takarékbetétben elhelyezett megtakarítása és készpénze 2007-ben összesen 11 millió forint, lakáshitel tartozása pedig 12 millió forint volt. Mindez 2006-hoz viszonyítva annyit változott, hogy Juhász Ferenc megtakarítása egy évvel korábban 10 millió, hiteltartozása csaknem 13 millió forint volt. A szocialista elnökhelyettes pártmegbízatása idejére jogosult gépkocsi használatra, ennek típusát azonban nem jelölte meg.

A leggazdagabbnak tartott szocialista politikus, Kapolyi László friss vagyonnyilatkozata szerint a korábbi években megvásárolt földterületeit a múlt évben jelentősen gyarapította. Ezek felsorolása vagyonnyilatkozatából 25-26 oldalt tesz ki, így az eredeti űrlapot több oldallal is ki kellett egészítenie.

Kapolyi Lászlónak kötvényben 65,9 millió, befektetési alapban 170 millió forintja van, amit kiegészít a takarékbetétben lévő 156 millió forint. Tartozása hitelintézetnek 4,4 millió forint. A szocialista politikus képviselői munkája mellett tudományos tanácsadóként is dolgozik, amiért havonta 470 ezer forintot vesz fel, akadémikusként pedig 455 ezer forintot kap. A System Consulting Zrt.-nél mint elnök-vezérigazgató és igazgatósági elnök havonta 50 ezer forintot vesz fel. Ez a feladat nyilatkozata szerint időszakos. Kapolyi László osztalékként, osztalékelőlegként, valamint ingatlanértékesítésből tavaly bruttó mintegy 680 millió forintot vett fel. Kilenc cégnek teljes mértékben vagy részben tulajdonosa.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Debrecen polgármestere egy 1996-ban Budakeszin vásárolt ingatlan, a hajdúsági megyeszékhelyen egy 2002-ben vásárolt családi ház és telek tulajdonosa. Seat gépkocsiját 2005-ben, BMW motorját 2004-ben vásárolta. Az ellenzéki politikus hitel-, illetve pénzintézettel szemben fennálló tartozása összesen 95 millió forint, ebből a lakásfelújításra kapott 25 millió forintot még nem használta fel. Kósa Lajos hiteltartozása egy évvel korábban 36 millió forint volt.

Szijjártó Péternek, a Fidesz szóvivőjének, országgyűlési képviselőnek 1994 óta Győrben 3/5 részben tulajdonában van egy 371 négyzetméteres telek lakóházzal, valamint egy 1997-ben vásárolt, a főváros VIII. kerületében található 69 négyzetméteres társasházi lakás. A képviselőnek 2003 óta Dunakeszin tulajdonában van egy telek 140 négyzetméteres házzal. A politikus minden ingatlana haszonélvezettel terhelt. Vagyonnyilatkozata szerint nincs gépkocsija, ám van 28,8 millió forint értékben értékpapírja, ami némileg több, mint az egy évvel korábbi 27,1 millió forint. Ugyanakkor rendelkezik 14,4 millió forint pénzintézeti számlaköveteléssel, ami egy éve még csak 6,2 millió forint volt.

Deutsch-Für Tamás, a Fidesz elnökének kabinetfőnöke egy 2006-ban vásárolt fővárosi, második kerületi 150 négyzetméteres társasházi lakás tulajdonosa 50 százalékban, két gépkocsija van: egy Suzuki Wagon R-t, és egy Renault Laguna. Az ellenzéki képviselő három életbiztosítással rendelkezik, más megtakarítása nincs, ám - adóstárssal közösen - 37 millió forint pénzintézettel szembeni tartozása van. Tartozásának összege 2006-ban 42 millió forint volt.

Lázár János, a Fidesz országgyűlési képviselője, Hódmezővásárhely polgármestere 2001 óta rendelkezik egy 160 négyzetméteres ház felével, több éve tulajdonosa mintegy húsz hektár szántóföldnek. A politikusnak 26 millió forint megtakarítása, készpénze, illetve életbiztosítása van, hiteltartozásának összege 12,5 millió forint. Képviselői és polgármesteri munkája mellett a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. igazgatósági tagja, amelyért havonta 82 ezer forintot kap.

A parlament mentelmi bizottsága csütörtökön este a távirati irodát arról tájékoztatta, hogy az országgyűlési képviselők közül 383-an adták le határidőre vagyonnyilatkozatukat, egy képviselői státusz Deák András (KDNP) halála, illetve a közelmúltban eredménytelenül végződött választás miatt betöltetlen, az MSZP-s Horn Gyula és Toller László családja pedig jelezte: nem adnak le vagyonnyilatkozatot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását