2024. május 3. - Tímea, Irma

Bojkottálni akarják az olimpiát

Schmitt Pálnál is próbáltak lobbizni egyes angol és német csoportok annak érdekében, hogy a sportvezető és egyben európai parlamenti képviselő támogassa a pekingi olimpia bojkottjára felszólító törekvésüket, amiért Kínában jelentősen korlátozzák az alapve
2008. február 1. péntek 14:30 - Hírextra
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke elmondta: a szervezetek azt szeretnék elérni, hogy minél több ország sportolói maradjanak távol a pekingi ötkarikás játékoktól, tiltakozásul, amiért Kínában megsértik a vallás-, szólás- és sajtószabadságot.
"Még európai parlamenti képviselőként is megkerestek annak érdekében, hogy tűzzük napirendre ezt a kérdést " - jelentette ki Schmitt, aki hozzátette, hogy az Amnesty International magyar olimpikonok körében is tiltakozó aláírások gyűjtésébe kezdett.

"Nem tudom megakadályozni, hogy a sportolók nevüket adják valamihez, de szeretném felhívni a figyelmüket, legyenek nagyon óvatosak, mert sosem lehet tudni, hogy az aláírásukat később mihez fogják felhasználni" - folytatta a MOB elnöke, aki hozzátette, egyfelől nem támogatja a törekvést, mert az olimpia a békéről és a sportról szól, az emberjogi ügyek rendezésére pedig megvannak a megfelelő nemzetközi szervezetek, mint az ENSZ, másfelől az olimpiák egyik korábbi bojkottja sem ért el eredményt.

Schmitt Pál tájékoztatása szerint a MOB a közelmúltban levelet írt az Amnesty Internationalnek, amelyben leszögezte, hogy a bizottság az alapszabályában rögzítettek szerint politikamentes szervezet, ezért politikai ügyekben nem vesz részt, ugyanakkor mindent megtesz azért, hogy békés és diszkriminációmentes legyen a pekingi olimpia.

A MOB elnöke elmondta: a jelenlegi állás szerint 88 magyar versenyző kvalifikálta magát a pekingi játékokra, s mivel az összlétszám várhatóan nem éri el a 180 főt, ezért minden sportágban redukálniuk kell az akkreditációk számát. Schmitt Pál bejelentette azt is, hogy a MOB Sólyom László köztársasági elnököt, Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt és Elbert Gábor sportszakállamtitkárt is meghívta Pekingbe, az olimpiai játékok megtekintésére.
Molnár Zoltán, a MOB ügyvezető igazgatója ugyanakkor arról számolt be, hogy késik a magyar olimpiai csapat pekingi részvételelének költségeit fedező 430 millió forintos állami támogatás. Úgy néz ki, az összeg márciusig nem érkezik meg, ezért lehet, hogy a MOB-nak hitelt kell felvennie.
"Egy biztos, mi mindent megtesszük azért, hogy a késés miatt a versenyzők ne szenvedjenek kárt" - jelentette ki Molnár.

Elhangzott még, hogy Pekingben csak olyan magyar sportoló indulhat, aki írásban nyilatkozik arról, hogy tiszta eszközökkel készült, egyébként pedig Pekingig minden honi olimpikont legalább négyszer vetnek alá állami költségen doppingvizsgálatnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását