2024. május 5. - Györgyi

Kiegészítő normatívát hiányolnak az egyházi kórházak

Komoly gondot jelent, hogy az egyházi intézmények által fenntartott kórházak nem kapnak az államtól kiegészítő normatívát költségvetésükhöz - mondta Trombitás Zoltán, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója az MTI-nek.
2008. január 27. vasárnap 09:36 - Hírextra
Mivel Budapesten mindössze négy, országosan alig tucatnyi egyházi kórház van, nem jelentene különösebb megterhelést az állami büdzsé számára ezeknek az összegeknek a megítélése, a kórházakon azonban sokat segítene. A szektorsemleges finanszírozáshoz ez is hozzátartozik, amelynek végrehajtása csak a kormányzat jóakaratán múlik - hangoztatta.

A Szent Ferenc Kórház működésre szánt költségvetése erre az évre alig több mint 300 millió forint, ebből hozzávetőleg 270 millió az OEP-finanszírozás, amelynek részét képezi a náluk beszedett vizitdíj és kórházi napidíj is. A fennmaradó harminc milliót az egyházi szervezeteknek felajánlható személyi jövedelemadó 1 százalékából és különböző pályázati pénzekből fedezik - mondta.

Az OEP által havonta folyósított pénzt kizárólag folyamatos működtetésre és üzemeltetésre költhetik, a felújítási munkálatokról a tulajdonosnak, az Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregációnak kell gondoskodnia. Ennek érdekében egy német alapítványnál pályáznak, de igénybe vesznek jótékony célú koncertbevételeket is - közölte Trombitás Zoltán.

Elmondta azt is, hogy 105 ágyuk van, a 45 aktív belgyógyászati és kardiológiai, ezenkívül 20 kardiológiai rehabilitációs és 40 krónikus ággyal rendelkeznek.

Ápolónőik között - igaz kisebb arányban - találhatók apácák, akik lelkigondozással, többek között áldoztatással foglalkoznak. Kápolnájuk mindig nyitva áll, amelyben vasárnaponta misét tartanak. A betegek felvételénél azonban a felekezeti hovatartozásnak semmilyen jelentősége nincs - mondta.

A Magyarországi Református Egyház zsinatának tulajdonában lévő Bethesda Gyermekkórház Közép-Európa egyetlen egyházi fenntartású gyermekkórháza. Miután 1992-ben visszakapták a fenntartás jogát, megmaradtak a hatvanas években kialakított gyermekgyógyításnál, de jelentős felújítási munkálatokat hajtottak végre - mutatott rá Velkey György, a 141 éves intézmény főigazgatója.

A tavalyi ágyszámleépítések őket is elérték, a 171 ágyból 154 maradt, ebből 129 aktív, amelyek között tízet az égéssérült gyermekeknek tartanak fenn. Ezzel túlterheltté váltunk, azzal együtt, hogy nyáron általában kevesebb beteget kell fogadnunk - közölte.

Az országos feladatkörrel rendelkező kórház 25 krónikus ágyát javarészt rehabilitációs ideggyógyászati osztály létrehozására fordítják. Ennek ünnepélyes átadására februárban kerül sor, noha a részleg már üzemel. A kórházban jelentős a járóbeteg-ellátás is - tette hozzá.

Velkey György szerint a teljesítményvolumen állami korlátozása miatt mintegy 90 millió forinttól estek el 2007-ben, ugyanis a kormányzat maximalizálta az ellátandó feladatok OEP-finanszírozását. A másik probléma, hogy a gyermekgyógyászatban az egyes humán betegségcsoportok (hbcs) után fizetett állami pénz alacsonyabb a felnőttek kategóriáinál, emiatt a beteg gyerekek ellátása alulfinanszírozottá vált.

Beszámolója szerint költségvetésük másik problémája, hogy az egyházi egészségügy az amortizáció pótlására, és gépműszer-ellátásra nem kap közpénzeket, így az egyházi kórházak hátrányba kerültek az önkormányzatiakhoz és államiakhoz képest.

A kórházigazgató ismertetése szerint az 1,2 milliárdos összköltségvetésükből az egyház és a kórház alapítványa öt-öt százalékban járul hozzá, a fennmaradó 90 százalék jelenti az OEP-finanszírozást. Alapítványuk a személyi jövedelemadó egyszázalékos felajánlásaiból támogatja a kórházat.

A Bethesda Gyermekkórház 2007-ben váratlan segítséget is kapott: két cég 120 millió forintos felajánlásának köszönhetően 150 millió forint értékű új telefonos és számítógépes rendszert alakítottak ki - mondta.

Deutsch Zsuzsanna orvos igazgató tájékoztatása szerint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) fenntartásában lévő szeretetkórház 378 OEP által finanszírozott ágyából 40 aktív, amelyeket belgyógyászati kezelésre használnak, a többit krónikus betegségek kezelésének szolgálatába állítják. Ambuláns kezeléseik az orvostudomány szinte minden ágára kiterjednek.

Az 1911-ben alapított, 11 főállású orvossal dolgozó kórház egy része mindvégig tulajdonukban maradt, másik részét 1993-ban kapták vissza az államtól, amit újjáépítettek, kibővítettek. A mintegy 15 évvel ezelőtt megnyílt részleg külföldi adományokból, zsidó szervezetek, illetve a magyar állam támogatásával jött létre - közölte.

Elmondása szerint az intézmény eredeti, elsődleges feladata a holokausztot túlélő zsidó emberek, illetve a Jad Vasem-kitüntetettek gyógyítása, ápolása, de felekezeti hovatartozástól függetlenül fogadnak betegeket.

Deutsch Zsuzsanna elmondta: a kórház egyik speciális belgyógyászati szakterülete a geriátria, az időskorúak gyógyítása és gondozása, több alkalmazottuk tagja a Magyar Gerontológiai Társaságnak.

Fejlesztési terveikben elsősorban a szakmai minimumfeltétel-rendszer törvényben előírt megvalósítása szerepel. Törekednek a szociális munkások, önkéntesek bevonására a napi munkába, valamint külföldi szakemberekkel, kórházakkal történő tapasztalatcserékre - tette hozzá.

A kórház költségvetése 2007-ben meghaladta az egymilliárd forintot, amelynek mintegy 84 százaléka OEP-finanszírozás volt, a többit adományokból és pályázatokból szerezték be. A kórház alapítványa 3,7 millió forintot kapott az adózók egyszázalékos felajánlásaiból, amely magasabb összeg, mint az előző években - mondta.

A kórházban zsinagóga működik, péntek este és szombat reggel tartanak istentiszteletet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását