2024. április 28. - Valéria

Holokauszt Emléknap a Páva utcában

A budapesti Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban tartották vasárnap az ENSZ Holokauszt Emléknapját, amellyel a világszervezet az Auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadulásának évfordulójára emlékeztet.
2008. január 27. vasárnap 14:49 - Hírextra
Igor Szavolszkij, Oroszország budapesti nagykövete a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány, valamint az Élet Menete Alapítvány rendezvényén szimbolikus jelentőségűnek nevezte ezt a napot, amely "magában ötvözi a gyászt és a reményt, a könnyeket és a jövőbe vetett hitet", amikor "fejet hajtunk az áldozatok előtt és tiszteletünket fejezzük ki azok iránt, akik harcoltak az embertelen rendszer ellen".

A nagykövet felhívta a figyelmet arra, hogy Auschwitzban mintegy másfél millió ember halt meg, az európai zsidóságból összesen 6 millióan pusztultak el a különböző koncentrációs táborokban és az üldöztetések során. Az egykori Szovjetunió 28 millió halottjából 2,5 millió zsidó származású polgár hunyt el a frontokon és a koncentrációs táborokban.

A zsidóüldözés kapcsán kijelentette: voltak, akik az elejétől fogva figyelmeztették az emberiséget a veszedelemre, de az összefogás elmaradt. "A huszonnegyedik órában végül mégis feltámadtak a népek, köztük az én népem is, az orosz" - folytatta.

Igor Szavolszkij rámutatott: Auschwitz-Birkenau felszabadítása tizenkét napos harc eredménye volt, amelyben négy orosz hadosztály vett részt, több ezer embert veszítve. Elmondása szerint 1945. január 6-án történtek ott az utolsó kivégzések, a hitleristák ezután igyekeztek eltűntetni a népirtás nyomait, de hétezer embert hátrahagytak. A Vörös Hadsereg katonái között 450 ezer zsidó származású volt, közülük több mint százan kapták meg a "Szovjetunió hőse" kitüntetést. Beszédében kiemelte: "hogy ne ismétlődjék meg ez az iszonyat, nem szabad felejteni, és mindenkinek ez ellen kell harcolni". Putyin orosz elnök szavait idézve hozzátette: "senkinek sincs joga ahhoz, hogy nyugodtan szemlélje az antiszemitizmus, nacionalizmus, xenofóbia bármilyen megnyilvánulását".

Az orosz nagykövet hangsúlyozta, hogy "a holokausztot nem szabad relativizálni, különben új áldozatokkal kell számolnunk".

Az emlékezés végén Kézdy György színművész Radnóti Miklós Erőltetett menet című versét szavalta el, Fekete László kántor a 116. zsoltárt énekelte el. Az áldozatok emlékfalánál mécsest gyújtott többek között Aliza Bin-Noun, Izrael Állam budapesti nagykövete, Michael Lindenbauer, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága regionális vezető-helyettese, és Streit Sándor, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke.

Az ENSZ 2005. november 1-jén határozott arról, hogy minden év január 27-én méltó megemlékezést szervez zsidóknak és nem zsidóknak egyaránt. Az első holokauszt-napi megemlékezését Budapesten, az Országház előtt tartották az Élet Menete Alapítvány szervezésében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását