2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A matek megmondja, várjunk-e a buszra

A mindennapok dilemmája: ha éppen az orrunk előtt ment el a busz, induljunk-e tovább gyalog, vagy várjunk a következőre? A kérdésre végre egzakt matematikai válasszal szolgálnak amerikai kutatók.
2008. január 25. péntek 08:38 - Hírextra

A brit New Scientist című folyóiratban megjelentetett tanulmány szerint nem éri meg elindulni, mivel ezzel csak azt kockáztatjuk, hogy lekéssük a következő járatot a következő megállóban. Végül aztán frusztráltan és késve érkezünk úti célunkhoz.

Scott Kominers, a Harvard Egyetem és Justin Chen a kaliforniai MIT matematikusa bonyolult matematikai modellt dolgozott ki egy egymás lakásai közötti utazás alkalmával, amelyet a Walk Versus Wait: The Lazy Mathematician (Gyalogolni vagy várni: a lusta matematikus) című cikkükben összegeztek.

"Van egy busz, amely ritkán jár, de szinte háztól-házig. Felmerül tehát a kérdés: gyalog vagy busszal? A lusták számára mindig megéri a megállóban várni, de ugyanezt tanácsolhatjuk azoknak is, akik pontosan szeretnének a legrövidebb idő alatt megérkezni" - írják.

Modelljük figyelembe veszi a távolságot, a buszmegállók számát, a gyalogos és a jármű sebességét, az indulás, az utazás és a várakozás idejét. Miután az algoritmust minden lehetséges változóval lefuttatták, a tudomány választ adott a kérdésre: mindig jobb várni, kivéve azokban az esetekben, amikor a járatsűrűség egy óra vagy annál ritkább, illetve amikor a célunk egy kilométeren belül található.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását