2024. április 25. - Márk

Koncert Petőfi verseiből

Ferenczi György és a Rackajam kedden a Művészetek Palotájában mutatja be a Petőfi Sándor verseit feldolgozó albumát; a produkció az intézmény Hangzó Helikon sorozatának a része - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2008. január 18. péntek 10:40 - Hírextra

A Petőfi Sándor verseiből válogató album nemrégiben lett aranylemez. A felvételeken közreműködött Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos, valamint a Back II Black együttes szaxofonosa, Bársony Bálint. Valamennyien fellépnek a koncerten, amelyen színpadra lép még Ungvári István színművész, valamint a Fáradt Halak táncegyüttes.

A koncert közreműködői Ferenczi György (szájharmonika, hegedű, ének), Apáti Ádám (basszusgitár, melodica, ének), Jankó Miklós (dob, cajun), Kormos Levente (gitár), Pintér Zsolt (mandolin), Csikány Tamás (cajun).

"Én Jimi Hendrix, az AC/DC és a Hobo Blues Band zenéjén nőttem fel. Ma két dolog határozza meg a zenémet: a népzene és Hendrix. Kedvenc íróm Jókai, kedvenc költőm Petőfi. Aki a rock and rollt életformának vallja, nem mehet el Petőfi mellett úgy, hogy ne ragadja meg a belőle sugárzó energia és életöröm" - vallja Petőfi-albumán Ferenczi György.

Ferenczi György pályafutásának bő húsz éve alatt a country, a blues, a rock and roll és a magyar népzene ötvözetét játszotta. Korábban Herfli Davidson nevű együttesével a bluesé volt a főszerep, az utóbbi években a Rackajam együttessel a világzenéhez közelített. Több mint 250 lemezen szerepelt zenekaraival, Európa-szerte megismerték nevét.

Jimi Hendrixtől a Hobo Blues Banden át sok mindent játszik. Elsőszámú hangszere a szájharmonika, amelynek virtuóza, emellett énekel, hegedűl, gitározik. Az 1993-as szájharmonika világbajnokságon a legjobb minősítést kapta. Írt filmzenét (Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten), Artisjus- és eMeRTon-díjat nyert.

Az MTI-hez eljuttatott írásos összegzés szerint a Hangzó Helikon sorozat 2007 novemberében indult a Művészetek Palotájában. A magyar költészet klasszikusait megzenésítő albumok bemutatóinak sorát a Kaláka együttes Kosztolányi-műsora nyitotta meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását