2024. április 26. - Ervin

Golyózápor és öngyilkosság

Száz lövést adott le házilag átalakított 22-es kaliberű fegyveréből pénteken a Győr-Moson-Sopron megyei Téten az a 41 éves férfi, aki életveszélyesen megsebesített egy rendőrt a házából, ahol szüleivel lakott; hosszú ideig golyózápor alatt tartotta a közv
2008. január 18. péntek 19:41 - Hírextra

Az elkövető egy hónapja készült már az öngyilkosságra, ebbéli szándékát búcsúlevelekben fogalmazta meg, a levelek egyikét ruhájában, a másikat a lakásban találták meg halála után a rendőrök - közölte Bánhalmi Zsolt ezredes, a megyei főkapitányság bűnügyi igazgatója.
A férfi az orvostudománynak ajánlotta fel a testét a levelek tanúsága szerint - tette hozzá.

Az életveszélyesen sérült rendőrt megműtötték, állapota a kórház tájékoztatása szerint kielégítő. Minden esély megvan rá az orvosok szerint, hogy felépül - közölte a rendőrfőkapitány.

A hasba lőtt rendőr egyik veséjét és az epehólyagját két és fél órás műtéttel távolították el - mondta újságíróknak Belágyi Tibor, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főorvosa. A dandártábornok tájékoztatása szerint a lövöldöző férfiről kiderült, zilált életet élt, gyakorta nem volt állandó munkahelye, agresszív, antiszociális személyiség volt. Néhány évvel ezelőtt elmeorvosi vizsgálat állapította meg róla, hogy személyiségzavarban szenved, gondolkodásmódja paranoid jellegű, elmeállapota azonban nem volt olyan súlyos, hogy kényszergyógykezelést kellett volna alkalmazni nála. 2002-ben bűncselekményt követett el, halált okozó, segítségnyújtás elmaradása miatt egy év börtönre ítélték, mert nem hívott orvost testvéréhez, akivel italos állapotban összeverekedtek és a testvére elvérzett.

Újságírói kérdésre válaszolva a főkapitány közölte: az elkövető 1985 és 1987 között a győri Dózsa sportklubban bokszolt és ebben az időszakban "sportállásban" volt a Győr megyei rendőr-főkapitányságon. (A Dózsa a rendőrség csapata volt a Belügyminisztérium égisze alatt.)
A főkapitány beszámolója szerint a férfi péntek reggel súlyosan bántalmazta a településen működő Szent Antal Idősek Otthona vezetőnőjét, mert az igazgatónő agresszív viselkedése miatt eltanácsolta a férfit az otthonból, ahol nyáron alkalmi munkákat végzett, füvet nyírt a létesítmény kertjében, a téli napokban pedig bejárt az otthonba kávézni. Elküldését rossz néven vette, ezért került sor a pénteki tettlegességre, amelyet követően segítséget kértek a rendőrségtől. A rendőrök fel akarták keresni az elkövetőt a lakásán, a tettes szinte várta őket, nyomban lövést adott le az autóból kiszálló rendőrök egyikére, aki a helyszínen összeesett. Folyamatosan tüzelt a bűnügyi helyszínelő autóra, a golyózáporban hősiesen jártak el a rendőrök és a mentősök, akik életük kockáztatásával mentették az életveszélyesen sérült rendőrt - hangsúlyozta Szabadfi Árpád.

A főkapitány szólt arról is, hogy az egyik rendőr két lövést adott le az elkövetőre, de nem találta el. A rendőrökre is adott le lövést, az egyik rendőr lövéssel válaszolt, de az sem talált.

Az eljárásban bevetettek túsztárgyalót, aki próbálta jobb belátásra bírni a férfit, de nem járt eredménnyel.

Samu László vezérőrnagy, az ORFK rendészeti főigazgatója a győri sajtótájékoztatón kijelentette: a rendőrök lövései jogszerűek voltak és rendelkezésre álltak azok a felszerelések, amelyek testi épségük megóvásához kellettek.

A sérült rendőrről a főkapitány elmondta: 14 éve teljesít szolgálatot közterületen, három kiskorú gyermek édesapja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását