2024. április 29. - Péter

Allergiát okozó mobilok

Némely mobiltelefon felületén olyan magas a nikkel koncentrációja, hogy az akár kontaktallergiát is okozhat a berlini Tageszeitung című napilapban megjelent kutatási eredmények szerint.
2008. január 16. szerda 07:24 - Hírextra

Az ékszerekkel és a szemüvegekkel ellentétben a mobiltelefonok nikkeltartalmára vonatkozóan nincsenek Európa szerte érvényes határértékek, az újság szerint azonban a gyártóknak tájékoztatni kellene a vásárlókat készülékeik nikkelkibocsátásáról.

Dániában a gentoftei allergiaközpontban 41 jelenleg kapható mobiltelefont vizsgáltak, ezek közül minden ötödik készülék felületén (például a billentyűzeten, a kijelző szélein valamint a gyártó logójánál) mutatták ki az érintkezés nyomán allergiás tüneteket okozó fémet.

Az amerikai Rhode Island állambeli Brown University kutatói 23 mobiltelefon és kiegészítő közül tíz eszköz felületén mutatták ki a nikkel jelenlétét - nutatnak rá a kanadai Canadian Medical Association Journal című orvosi szaklap honlapján közzétett tanulmányban.

Lionel Bercovitch és John Luo kutató egy 18 éves páciens arcán megjelenő bőrkiütések nyomán figyelt fel a problémára. A vizsgált személynél az allergiás panaszok megszűntek, mikor nikkelmentes mobiltelefont kezdett használni, majd újra megjelentek, amint újra a nikkellel szennyezett telefont emelte az arcához. A vizsgálati eredmények az interneten szabadon hozzáférhetők a www.cmaj.ca/cgi/content/full/178/1/23 címen.

A dán allergiaközpont kutatói az allergiásoknak azt javasolják, hogy amíg a mobiltelefonok nikkeltartalmára nem születnek egységes szabályok, készülékeiket a patikákban kapható nikkel-teszttel ellenőrizzék.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását