2024. április 23. - Béla

Árulják a Mátyás-templom cserepét

Díszcsomagolásban, emléktárgyként árulja a Mátyás-templom lecserélt tetőcserepeit a budavári Nagyboldogasszony-főplébánia - közölte a templom kulturális központjának igazgatóhelyettese hétfőn az MTI-vel.
2008. január 14. hétfő 21:40 - Hírextra

A felújítás során lebontott mázas Zsolnay-cserepeket díszcsomagolásban, Varjú Imre kanonok aláírásával darabonként 3.600 forintért értékesítik - erősítette meg az InfoRádiónak adott nyilatkozatát Mátéffy Balázs.

Mint hozzátette, a templom felújításának vannak olyan részberuházásai, amelyeket a plébánia fog elvégeztetni, ilyen például a külső pénztárfülke építése vagy a harang-rekonstrukció, a befolyó pénzt ezekre fordítják majd.

Tájékoztatása szerint természetesen nem mind a 150 ezer Zsolnay-cserép egyenkénti eladását tervezik. Az ötlet azért vetődött fel, mert nagyon sajnálják a levett cserepeket kidobni, márpedig azok már alkalmatlanok a tetőfedésre, építési hulladékká válnak. A szentély fölött sok cserepet lecseréltek már új Zsolnay-darabokra, egyes színekben látható is az eltérés, újra megjelentek a vörös árnyalatok. Az idén minden bizonnyal befejeződik az összes cserép lecserélése - mondta.

Mátéffy Balázs felhívta a figyelmet arra, hogy a II. világháború idején a XIX. század végi, eredeti cserepek nagy része megsemmisült, az 1940-es évek végén ideiglenes cserepek készültek, s azután is csak kevés eredeti, Schulek Frigyes-féle darab került vissza a templom tetejére.

A megvételre kínált cserepek értéke abban rejlik, hogy mégiscsak fent voltak 50 évig a Mátyás-templom tetején - hangsúlyozta Mátéffy Balázs a vasfüggöny darabjaihoz hasonlítva a cserepek eszmei értékét.

A cserepeket díszcsomagolásban árusítják: finom hullámpapírban, közepén ablakkal, amelyben látszik az eddigi elhelyezésről szóló tanúsítvány, feliratozás, és a sorszámozás - mondta, megjegyezve: egyelőre minimális az érdeklődés az emléktárgy iránt.

Mátéffy Balázs a harangok rekonstrukciója kapcsán szólt arról is, hogy sikerrel pályáztak támogatásra a norvég alapból, de 15 hónap elteltével a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség azt közölte velük: az Európai Unió az egyházakat nem tekinti nonprofit szervezetnek, így nem lehet szó 90 százalékos finanszírozásról, csak jóval kisebb arányúról. Százmillió forintos beruházásról van szó, hiszen három harang van a templomban és három hiányzik; a meglévőket felújítanák, a többit pedig pótolni kellene - tette hozzá.

Az igazgatóhelyettes tavaly decemberben az MTI-nek úgy nyilatkozott: az új, még elfogadás előtt álló ütemterv szerint 2012 nyarára fejeződik be a Mátyás-templom rekonstrukciója.

Mátéffy Balázs akkor elmondta, hogy 2008-ban is a külső munkálatok zajlanak majd, így a templomi életben komoly változások nem történnek még. Februárban döntenek arról, hogy a szinte már veszélyessé vált templomtorony restaurálását milyen technológiával végezzék. A torony körül azonban továbbra is marad az állvány, sőt magasítják is azt a toronysisak szintjéig, s a torony ablakai - statikai okok miatt - továbbra is befalazva maradnak.

A templom belsejében végzendő munkák a tervek szerint a legkorábban csak 2008 utolsó hónapjaiban, a két múzeumteremben és a kóruskarzaton kezdődhetnek el. A rekonstrukció költsége a tervek szerint 6,439 milliárd forintot tesz ki, amelynek túlnyomó részét az állam fedezi.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását