2024. május 6. - Ivett, Frida

Fidesz: Hozzák nyilvánosságra a szerződéseket!

A Fidesz a kormányzati negyed szerződéseinek nyilvánosságra hozását követeli, hogy pontosan tudni lehessen: mennyi pénzt "pocsékolt el" erre a projektre a kormány - mondta a párt országgyűlési képviselője vasárnap, Budapesten.
2008. január 13. vasárnap 11:25 - Hírextra

Közölte: a kormány minden bizonnyal több mint nyolc milliárd forintot költött el arra, hogy a Nyugati pályaudvar mögött megvásárolja a MÁV Zrt. feleslegessé vált telkeit. Az "elpocsékolt összeg" nagyságáról különféle számok jelennek meg.

Balsai István emlékeztetett: a parlamenti többség lemondott ellenőrzési jogáról a projekt esetében, hiszen a kormánypárti többség 24 alkalommal szavazta le a Cser-Palkovics Andrással közösen benyújtott javaslatát arról, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) foglalkozzon az üggyel. Mint mondta, legalább tíz alkalommal utasította el a kormányoldal azt a javaslatukat is, hogy a beruházás felügyeletére álljon fel egy országgyűlési eseti bizottság.

Közölte: tudni szeretnék azt is, hogyan pótolja a kormány azt a 30 milliárdos költségvetési bevételi előirányzatot, amit a feleslegessé váló minisztériumi épületek eladásából terveztek. Balsai István felhívta a figyelmet arra: a pénzügyminisztert a költségvetési törvény kötelezi arra, hogy ezt a bevételt realizálja. Ehhez kapcsolódóan a Fidesz tudni szeretné, igaz-e az a napokban megjelent "horrorisztikus, képtelen elképzelés", miszerint a kabinet a beruházás leállítása után is eladná a kormányzati épületeket, majd azokat visszabérelné, ahogyan azt - Balsai István szavai szerint - "Gyurcsány Ferenc know-how-ja alapján már megszokhattuk Balatonőszöd és a Szalay utca esetében".

A Fidesz ezért kéri a pénzügyminisztertől, a 30 milliárd forinttal kapcsolatban tájékoztassa az Országgyűlést - közölte a politikus.

A Fidesz tudni szeretné még azt is - mondta Balsai István -, miért működik tovább 2,7 milliárdos költséggel a projekt monitoring iroda az év végéig, ha leállt a fejlesztés. Úgy vélte, a kormánynak arra nincs felhatalmazása, hogy az üres telek hasznosításával foglalkozzon. A Fidesz ezért felkéri a pénzügyminisztert: álljon a nyilvánosság elé, és "indokolja az adófizetők pénzének további pocsékolását a projekt iroda működtetésével" - mondta a politikus.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását