2024. április 28. - Valéria

Bandatag a szurkáló román fiú

Egy hasonló korú fiatalokból álló banda tagjaként tevékenykedik mintegy fél éve az a 12 éves román fiú, aki a fővárosi Blaha Lujza téren egy késsel súlyosan megsebesített egy 15 éves diákot - mondta el egy, az ügyet jól ismerő gyermekvédelmi szakember az
2008. január 12. szombat 20:28 - Hírextra

A gyermekvédelmi szakembereknek egyre több nehézséget okoz a bűnöző életmódot folytató fiatalok kezelése, nevelése az intézményes keretek között.

A távirati irodának nyilatkozó, neve elhallgatását kérő gyermekvédelmi szakember azt mondta, a román gyereknek három 14 év alatti társa is van, akik ugyancsak a Blaha Lujza téren, illetve annak környékén követnek el bűncselekményeket, jórészt lopásokat, rablásokat.

A banda három másik kiskorú tagja magyar, és az intézményes állami gondoskodás keretei között élnek egy gyermekotthonban, már amikor éppen nincsenek szökésben. Úgy tudják - mondta a szakember -, hogy a gyerekek nincsenek rászorulva a felnőttek segítségére; amit naponta "begyűjtenek", orrgazdáknak adják el, ebből élnek.

Román társukhoz hasonlóan a banda három magyar tagja szintén nehéz feladat elé állítja a gyermekvédelmi szakembereket, illetve a rendőrséget, hiszen nem zárhatják be őket az intézmény falai közé, és büntetni sem lehet őket 14 éves korukig. Az országban két speciális intézmény van csak, ahol a nevelésüket felkészült szakemberek vállalni tudják, ám mire ide eljutnak, hosszú hónapok telnek el.

A román gyerek esetében az érintett hivatalok, így az idegenrendészet és a külföldi gyerekért felelős V. kerületi gyámhivatal a jelek szerint nehezen talál módot arra, hogy a fiatal mielőbb visszakerüljön az anyaországba.

A szakemberek előtt egyelőre az sem egyértelmű, milyen módon tudnák kitoloncolni a fiatalt, illetve mennyire bonyolítja a helyzetet az, hogy Románia - Magyarországhoz hasonlóan - már európai uniós tagország.

A médiában Krisztiánként említett fiatal csütörtökön azért szúrta combon a nála három évvel idősebb fiút, hogy megszerezze mp3-as lejátszóját. Az áldozatot súlyos sérüléssel szállították kórházba.

Korábban a rendőrség a csütörtöki szurkálással kapcsolatban azt közölte: akár egy újabb késelés esetén sem tehetnek mást, minthogy újra elengedik a 12 éves román gyereket. Megerősítették ugyanakkor a Blaha Lujza tér környékének közbiztonsági védelmét, így péntek óta megnövelték a közterületen szolgálatot teljesítő rendőrök létszámát.

A BRFK ugyanakkor közölte azt is: miután a gyerek "egy fővárosi gyermekvédelmi intézmény lakója és mivel onnan állandóan megszökik, eltűnés miatt körözés hatálya alatt áll". Mint írták, amennyiben a gyerek akár a Blaha Lujza téren, akár máshol feltűnik, a rendőrök visszaszállítják őt a gyermekvédelmi intézménybe.

A gyereket korábban már többször bevitték az intézetbe, ám ezek az intézmények nyitottak, így szinte azonnal újra visszatért a Blaha Lujza térre.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását