2024. május 2. - Zsigmond

Az oroszok is a dohányzás ellen

Oroszország csatlakozik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2003-ban elfogadott dohányzás elleni keretegyezményéhez - döntötte el az orosz kormány csütörtöki ülésén. Oroszországban a férfiak 67, a nők 45 százaléka dohányzik, és sok fiatal szinte még gyer
2008. január 11. péntek 07:41 - Hírextra

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint évente mintegy félmillió ember hal meg olyan betegségekben, amelyeket összefüggésbe hoznak a dohányzással.

A WHO-konvenció egyebek között a dohányáru reklámjának teljes, vagy részleges betiltását irányozza elő, továbbá egyebek között az adópolitika felhasználását a dohányzás visszaszorítása érdekében, a dohányzás veszélyeinek felmutatását, a forgalom szigorúbb ellenőrzését, a dohányzás betiltását a nyilvános helyeken és a dohánytermelés területének csökkentését. Tavaly áprilisig a világ 145 országa és az EU csatlakozott a konvencióhoz.

A pártok máris támogatásukról biztosították a kormány döntését, amely szerint egyebek között teljes tilalommal sújtják majd a dohányáruk reklámját. Egy képviselő azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a tilalmak nem vezethetnek a dohányosok hátrányos megkülönböztetéséhez.

Dmitrij Janyin, a fogyasztói szövetségek nemzetközi konföderációjának elnöke felvetette, hogy a cigarettásdobozokon nem csupán írott figyelmeztetést kellene elhelyezni, hanem az általa okozott betegségeket mutató elrettentő fotókat is. Mint mondta, Nyugaton a dohányzás elleni küzdelem már évek óta sikerrel folyik, s a nagy veszteségeket elkönyvelő dohányipari konszernek egyre nagyobb súllyal jelennek meg az orosz piacon.

Ami a dohányosokat illeti, szintén üdvözölték a csatlakozást, s egyedül az ellen emeltek szót, hogy az éttermekben, klubokban és bárokban is betiltsák a dohányzást: ehelyett azt javasolták, hogy az ilyen helyeken különítsék el a nem dohányzókat és a dohányosokat.

Oroszországban eddig is tettek a konvenció betűjével és szellemével egybeeső lépéseket, évek óta tiltott például az utcai cigarettareklám.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását