2024. április 25. - Márk

A csillogó magyar tehén sikere

A 13 ezer 500 Swarovski-kristállyal ékesített magyar tehén díszíti január 19-ig Bécs belvárosát, hatalmas sikert aratva.
2008. január 10. csütörtök 17:00 - Hírextra

A csillogó tehenet a 2007-es budapesti Tehénparádéra alkotta Héder János és Zoltai Judit, s a nyári kiállítás után az Ernst Galéria megvette a műtárgyat, amelyet most Európai Kristálytehén címen állítottak ki az osztrák fővárosban.

Korani Eleni, az Ernst Galéria társtulajdonosa elmondta az MTI-nek, hogy megkereste Elke Atzlert, a Budapesti Osztrák Kulturális Fórum vezetőjét az ötlettel, hogy mutassák be a díszes tehenet Bécsben is.

Korani Eleni javaslatát támogatta Bécs I. kerülete és a Kohlmarkt Komitee, a belvárosi üzlettulajdonosok szervezete, s befogadta a műtárgyat a Kohlmarkt és a Graben sarkán álló Julius Meinl élelmiszeráruház.

A csemegebolt hatalmas üvegkirakatában kapott helyet a kristálytehén, mögötte a még karácsonyi fényárban úszó Graben látható, a Hofburg, a császári palota csillárjait idéző díszben.

Az ünnepélyes műtárgyállításon ott volt többek között mindkét ország nagykövete, az osztrák külügyminisztérium kultúrpolitikai szekciójának vezetője, Paul Lendvai újságíró, főszerkesztő és Rogán Antal Budapest Belváros-Lipótváros polgármestere, aki német nyelven beszélt a két ország hagyományos együttműködéséről, amelyet a mű is jól szimbolizál, mert a Swarovski-kristály osztrák, az alkotó művészpár pedig magyar.

A kristálytehén tulajdonosa azt is elmondta, hogy a dekorativitás nagyon is divat manapság, az olcsó pólótól kezdve a méregdrága ruhákig minden csillog, még a tehén is, amely egyúttal lámpatest, mert belülről világít, így még csillogóbb az egész alkotás.

A kristálytehén a sikeres bécsi bemutatkozás után január 21. és április 20. között a budapesti Iparművészeti Múzeumban tekinthető meg az Értékmentő szenvedély című kiállításon, majd New Yorkba viszik modern művészeti tárlatra - tette hozzá Korani Eleni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását