2024. május 6. - Ivett, Frida

Putyin egypártrendszert szeretne kiépíteni

Úgy tűnik, Vlagyimir Putyin egypártrendszert szeretne kiépíteni, de túl korai megítélni, hogy az egyszemélyes kormányzás diktatúrát jelent-e majd - mondta Richard Holbrooke, az Egyesült Államok volt államtitkár-helyettese, ENSZ-nagykövete az MTI-nek adott
2008. január 9. szerda 08:04 - Hírextra

Úgy tűnik, Vlagyimir Putyin egypártrendszert szeretne kiépíteni, nem egy kommunista diktatúrát, de valami "különöset, egyedit" az orosz helyzetben. Túl korai megítélni, hogy az orosz elnök diktatúrát épít-e ki, de az biztos, hogy egyszemélyes kormányzást, aminek egyik meghatározó része a médiára gyakorolt nyomás - mondta Richard Holbrooke, aki jelenleg Hillary Clinton demokrata párti szenátor és elnökjelölt külpolitikai főtanácsadója.

Kitért arra, hogy a szabad média a demokrácia kulcsa, de "a sajtószabadság olyan dolog, amiben Vlagyimir Putyin biztosan nem hisz". Az MTI kérdésére, hogy a nemzetközi közösség befolyásolhatja-e a folyamatot, Richard Holbrooke azt mondta, a nemzetközi közösségnek együtt kell működnie Oroszországgal, de csak akkor tud eredményt elérni, ha egységesen képes fellépni ebben a kérdésben.

Az amerikai politikus szerint jelenleg Oroszország Szaúd-Arábia európai megfelelője: növekvő ereje mindössze az energiahordozókon alapul, a gazdaság egésze nincs jó állapotban, a politikai rendszer korrupt, az emberek életkörülményei rosszak.

Richard Holbrooke úgy vélte, a magyar-orosz viszonyban az együttműködésnek a megfelelő keretek között kell működnie, tekintettel arra, hogy Magyarország energiaszükségletének több mint nyolcvan százaléka Oroszországból származik. Magyarországnak arra kell figyelnie, hogy ezt felhasználva Oroszország ne késztesse olyan akciókra, ami a magyar érdekekkel ellentétes - tette hozzá.

A magyar külpolitikának szerinte arra kell épülnie, hogy az ország az Európai Unió és a NATO tagja. Ha például nyomás érkezik Oroszországból, a két szervezetben szerzett tagság nagyon értékessé válik - jegyezte meg.

Az Egyesült Államok által tervezett rakétavédelmi rendszerrel kapcsolatban Richard Holbrooke hangsúlyozta: nem ez a leghasznosabb módja a pénz elköltésének, a tervezett rakétapajzs ráadásul nem szolgálja az amerikai nemzeti érdekeket.

Nem gondolom, hogy a rendszer hasznos elköltése a pénznek, túl nagy jelentőséget tulajdonítanak neki és túlzott veszélyt feltételeznek. Ráadásul amellett, hogy a rakétaelhárító rendszer építése károsan hat az Egyesült Államok számos szövetségesi kapcsolatára, nem szolgálja a nemzeti érdekeket sem - mondta Richard Holbrooke.

Kiemelte: egyelőre nem lehet tudni, van-e valódi veszély és hogy működőképes lenne-e a rendszer, valószínűleg technikailag sebezhető lenne, ráadásul olyan rakétapajzsról van szó, amihez hasonló korábban nem létezett.

Afganisztánról szólva a politikus kiemelte: a koalíciós erők a következő öt évben is az országban maradnak, az afganisztáni politikát pedig újra kell gondolni.

Irakkal kapcsolatban Richard Holbrooke úgy látja, még mindig komoly a helyzet a közel-keleti országban, a megoldás nincs közelebb, mint korábban. Habár a biztonság javult, de egyáltalán nem történt előrelépés egy politikai megoldás fele, vagy erősebb kormányzás irányába - hangsúlyozta.
Hozzátette: az amerikai elnökválasztás kulcsfontosságú lehet ebben a kérdésben. Holbrooke szerint Hillary Clinton elnökké választása utáni első döntése lenne az amerikai csapatok kivonása, de azt látni kell, hogy kivonulást óvatosan kell megtenni. A Pentagon jelentése szerint is legalább egy évbe telne az amerikai katonáknak, hogy elhagyják Irakot - mondta Richard Holbrooke.

Az elnökválasztással kapcsolatban a politikus kiemelte: nagyon intenzív négy hétre lehet számítani az Egyesült Államokban. Richard Holbrooke hangsúlyozta, hogy elkötelezett támogatója Hillary Clintonnak, de ha Barack Obama lesz az elnökjelölt, akkor mindannyian támogatni fogják őt, mert változást szeretnének.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását