2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Mégis egészséges a napozás

Tovább és egészségesebben élhetünk, ha kicsit több napfényt gyűjt be szervezetünk a D vitamin előállításához - állítja egyre több tanulmány. A bőrrák veszélye miatt a szakemberek az elmúlt években óvták az embereket a túlzott napozástól.
2008. január 9. szerda 11:48 - Hírextra
Úgy tűnik, ismét a ló túlsó oldalára estünk át ijedelmünkben, mert a napfény és a D-vitamin élettani folyamatokban betöltött fontos szerepét ez a félelem figyelmen kívül hagyja.Több tanulmány jelent meg az utóbbi időben, amely arra utal, hogy a D-vitamin hiánya növeli a halállal végződő rákos folyamatok kockázatát, viszont megfelelő szintje véd a csontritkulás, a cukorbetegség és egyes szívbetegségek ellen.

Az oslói Rákkutató Intézet munkatársai kiszámították, hogy az ausztráloknak, akik ugyanannyi időt töltenek az Egyenlítő közelében a szabadban, mint a britek, vagy a skandinávok hazájukban, az előbbieknél 3,4-szer, az utóbbiaknál pedig 4,8-szer több D-vitamin termelődött a szervezetében.
Johan Moan kutatócsoportja megállapította, hogy bár az olyan belső tumorok gyakorisága, mint a vastagbél-, a tüdő-, a mell- vagy prosztatarák, növekszik északról délre haladva, a naposabb egyenlítői vidékeken kisebb a halálos kimenetel esélye.

A friss adatok is alátámasztják a korábbi jelzéseket, hogy a napfény hatására termelődő D-vitamin javítja a rákbetegek életkilátásait. A szervezet magasabb D-vitamin szintje erősíti az immunrendszert is, mely különösen fontos Skandináviában, ahol hosszú a tél és rövidek a nappalok - tette hozzá Moan.

Moan becslése szerint a napon töltött idő megkétszerezése megduplázná a bőrrákos halálozások számát Norvégiában. Ez összesen 300 halálesetet jelentene azzal szemben, hogy 3000, másfajta rákkal küzdő beteg életét mentené meg az extra napfény.

A Proceedings of the National Academy of Sciences szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői azt ajánlják, hogy naponta a leégéshez "szükséges" idő felét töltsük napon egészségünk érdekében.

A Harvard Medical School munkatársai a szervezet D-vitamin hiányát összefüggésbe hozzák a szívbetegségek emelkedett kockázatával is. A Circulation című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint különösen az idősek és a terhes nők szervezete szenved hiányt D-vitaminból.
A megvizsgált emberek csupán 10 százalékának vérében érte el a D-vitamin szintje az optimálisnak tartott 30 nanogrammot milliliterenként. Kétszeres esélye van a szív- és érrendszeri betegségekre, valamint az agyi érkatasztrófára azoknak, akiknél ez az érték 15 nanogramm alatt van - állítják a szakemberek.

Ausztrál kutatók az International Journal of Cancer januári számában közölték megállapításaikat arról, hogy a napfény segít a nyirokcsomókat érintő non-Hodgkin limfóma megelőzésében és csökkenti a belőle származó halálozást. Szervezetünk D-vitamin szintjét tej, tojás, hal fogyasztásával és szintetikus vitaminokkal is növelhetjük a fényszegény hónapokban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását