2024. április 18. - Andrea, Ilma

Büntetnék az autógyártókat

Az Európai Bizottság (EB) azt javasolta szerdán, hogy 2012-től fizessenek büntetést azok az autógyártók, amelyek nem teljesítik az Unió széndioxid-kibocsátási előírásait. A tervek szerint egy új autó nem bocsáthat ki 130 grammnál több széndioxidot kilomét
2007. december 19. szerda 16:52 - Hírextra
A Bizottság azt szeretné, ha a határértéket túllépő gyártók minden egyes plusz grammért 20 eurót (mintegy 5000 forint) fizetnének. Ez a büntetés 2015-re 95 euróra (csaknem 24 ezer forint) emelkedne. Egy átlagos új autó jelenleg 160 gramm káros anyagot enged a levegőbe kilométerenként.

Az EB nem csak az autógyárakat szorítaná rá a környezetkímélőbb járművek előállítására, hanem az alkatrész-beszállítókra és az üzemanyaggyártókra is feladatot rótt ki. Nekik a sebességváltó- és klímarendszereket, valamint a guminyomás-mérőket kell úgy fejleszteniük, hogy 10 grammal kevesebb széndioxid kerüljön a levegőbe. Az EB azt is elvárja, hogy több biüzemanyagot használjanak a jövőben.

A tervvel kapcsolatban José Manuel Barroso, az EB elnöke azt mondta: "Az Unió ezzel a lépésével is azt kívánja bizonyítani, hogy széndioxid-kibocsátás csökkentésének élére kíván állni."

A Bizottsági javaslatot az Európai Parlamentnek, valamint a 27 tagállamnak is jóvá kell hagynia. Ez utóbbi lesz a nehezebb lépés, hiszen a német és svéd autógyártók máris jelezték: nem értenek egyet a tervvel. Mindkét országban ugyanis jelentős az autóipar, amely nagy, "benzinzabáló szörnyeket" állít elő. Németországban a gyártók azt mondják: ha ilyen szigorú előírásoknak kell megfelelniük, akkor az az autóiparban az innováció rovására mehet. A berlini kabinet szóvivője pedig azt mondta: a Bizottság terve hátrányosan érinti a német autóipart.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását