2024. április 29. - Péter

Üres vonatok a két Korea között

Üresen közlekednek a tehervonatok Észak- és Dél-Korea között, miután fél évszázad elteltével, kedden újraindították a járatokat - jelentette be a KORAIL, dél-koreai vasúttársaság csütörtökön. A ráfizetés ellenére tovább üzemeltetik a szerelvényeket, a jár
2007. december 14. péntek 06:52 - Hírextra
Az észak-koreai területen épült, dél-koreai tulajdonú ipari parkot ellátó tehervonatok üresen közlekednek az alacsony kereslet miatt. -mondta a KORAIL szóvivője, aki szerint ez várhatóan így is marad még néhány hétig.

A keszongi ipari parkba beruházó dél-koreai vállalkozók még teherautókkal szállítják a nyersanyagot és a kész termékeket. A komplexum 20 ezer észak-koreainak ad munkát, akik ruhákat, órákat, szerszámokat, és egyéb munkaigényes termékeket állítanak elő, olcsón.

A szöuli egyesítésügyi minisztérium számításai szerint a tehervonatok kapacitását hamarosan kihasználják majd a vállalkozók, mert 2008-ban várhatóan 383 ezer tonna árut kell majd Keszongból elszállítani.

A két Korea között 1951-ben szűnt meg a vasútforgalom, egy évvel azután, hogy kitört a háború a két ország között. Szöul és Phenjan 1953-ban kötött fegyverszüneti megállapodást, békét azonban nem.

Észak-Korea a világ legzártabb állama, a kommunista ideológiára hivatkozó rezsim válságba sodorta az országot. A lakosság minden télen éhezik, csak nemzetközi segítségnyújtással lehet elkerülni a tömeges éhhalált.

Phenjan a gazdasági csőd ellenére 1 milliós hadsereget tart fenn, és titokban atomfegyvert fejlesztett ki. Az Egyesült Államok vezette nemzetközi tárgyalások eredményeképp, Észak-Korea hajlandó lemondani fegyverkezéséről, gazdasági segítségért cserébe.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását